Gå till innehåll
Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet

SM Damer, Herrar och Rullstolscurling

Efterlängtade guldmedaljer för Amatörföreningen CK och Sollefteå CK

Den 31 januari - 4 februari avgjordes SM för damer, herrar och rullstolscurling i Jönköping. Hela 31 lag samlades i arenan för fem dagar med matcher, gemenskap och ett rafflande slutspel.

På damsidan såg vi en bekant segrare i lag Hasselborg från Sundbybergs CK. En förening som vi blivit vana vid att se på pallen och med pokalerna i hand. I SM Rullstolscurling var det Amatörföreningens CK, Rolling Stones som kammade hem en efterlängtad valör och herrarnas pokal vanns av Sollefteå CK, Nyman, 30 år efter föreningens senaste SM-guld. Stefan Hasselborg från Sollefteå CK:

- Jag tänkte först att; Så kan det inte vara. Men det stämmer. Jättekul med guld!

Herrarnas final startade något avvaktande med två nollade omgångar innan CK Granit tog första poängen. Sollefteå svarade med en trea i den fjärde omgången och lyckades sätta stor press på CK Granit i varje omgång efter det. Slutsiffrorna blev 5-3 till Sollefteå CK. Skip för vinnande herrlaget, Fredrik Nyman är positivt inställd till utvecklingen av svensk curling på herrsidan och väldigt glad över guldet.

- Vi gick in i SM med ett något stukat självförtroende jämfört med i fjol. Objektivt tror jag vi sågs som favoriter inför SM, men vi upplevde inte att det var så. Snarare tänkte vi att Burning Goats från CK Granit kunde vara tippade att ta hem guldet, då de varit väldigt bra mot slutet.

Efter en bra start kände laget att självförtroende växte och spelet likaså. Fredrik själv har mycket positivt att säga om coachen Rickard Hallström:

- Med Rickard med oss, får vi hjälp att behålla en positiv stämning i laget och det går bättre för oss att hålla ihop och fokusera på rätt sak. Hans påverkan har varit väldigt stor och har hjälpt oss höja vår lägstanivå.

SM-vinsten var viktig för laget som nu gör sin andra säsong i landslagstruppen.

- Vinsten var viktig. Det ger oss förutsättningar för att kunna bibehålla vår satsning och fortsätta att utmana. Vi har lärt oss mycket av en del negativt som hänt den här säsongen och kommer kunna gå in i nästa säsong med mer vetskap om hur vi ska hantera en satsning framåt.

Är det något jag vill säga så är det väldigt roligt att vi får sällskap uppe i kampen om andraplatsen, bakom Edin. Nu är vi fler lag som triggar varandra och det är högre konkurrens, vilket jag tycker är jättekul och vi får hetta i matcherna på ett sätt som har saknats under några säsonger tidigare.

I herrlaget som vann SM-guld spelade Fredrik Nyman, Patric Mabergs, Simon Olofsson och Johannes Patz, samt coach Rickard Hallström.

Amatörföreningens satsning på rullstolscurling har lönat sig

Finalen i SM Rullstolscurling blev en jämn historia, där Amatörföreningens CK, Rolling Stones, besegrade Härnösands CK, Ulander efter en stulen skiljeomgång. Det var Amatörföreningens första guld i lagspel sedan 1979.

- Det känns jätteroligt! Förutom de som spelar, vill jag verkligen lyfta fram Göran Roos som engagerat sig i att vår rullstolsverksamhet både ska få fler utövare och bli bättre, säger föreningens ordförande David Nylund

I det vinnande laget, som bestod av Anette Wilhelm, Ronny Persson och Stefan Vegeborn, har vi pratat med Anette, som gjorde come-back i SM sammanhang efter några års uppehåll från större tävlingar. Vi känner igen henne bland annat som dubbel bronsmedaljör vid Paralympics.

- Så otroligt roligt! Vi inledde turneringen med en riktig plattmatch. Sen, när vi väl fick till det och lärde känna isen så började det att lossna. Vi kunde sätta våra stenar och spela utan press bara för att det var roligt. Vi har ju en hel del rutin och erfarenhet som kickar in också och det tillät oss att spela så bra som vi gjorde.

Förutom att spela själv, är Anette en viktig del av den växande rullstolsverksamheten i Amatörföreningen.

- Det här guldet blir säkerligen en extra inspiration även för vårt nybörjargäng. Vi har en chattgrupp och har fått återkommande hejarop från våra klubbkamrater på hemmaplan. När vi spelar i klubbserien hemma, brukar vi varva så att någon av dem spelar med oss för att vi gradvis ska lära upp nya som kan börja tävla. Det vore väldigt roligt om föreningen kan åka med två lag på tävlingar framöver.

Själva finalen beskriver hon som väldigt nervig, men en rolig final både för spelare och åskådare. Härnösand ledde med två poäng inför sista omgången, men Amatörerna lyckades jämna ut matchen till sex lika och sedan stjäla skiljeomgången för vinst.

- SM har en fantastiskt hög nivå. Roligt att se hur många spelare med internationella meriter som är spridda över de olika lagen. Det handlar verkligen om vilka som har en bra dag och man vet ju att vem som helst kan vinna om de bara får till det och lyckas sätta press.

Femte SM-guldet till lag Hasselborg

På damsidan deltog åtta lag, där högst rankade laget gick direkt till final och tvåan och trean från grundserien möttes i semifinal. Lag Hasselborg, med Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs, Pia Hasselborg och coach Kristian Lindström, fick med sig sex vinster från gruppspelet gick direkt till finalen.

I semin möttes sedan Sundbybergs CK Panthera och Mjölby AI CF, Moberg.

Panthera vann semin övertygande, vilket innebar att finalen blev en repris av förra årets SM-final.

Anna Hasselborg, efter laget femte SM guld:

- SM i Jönköping var en väldigt bra tävling. Jag hoppas att vi kan fortsätta ha minst åtta lag som deltar i SM för det blir verkligen roligt att tävla. Finalen blev en riktig kanonmatch. Det är alltid tuffa matcher mellan oss och Wranå och vi är tacksamma att ha varandra på hemmaplan för att verkligen ha så bra motstånd.

Gemenskapen under SM är en framgångsfaktor

Samtliga SM-vinnarna nämner arrangemanget i Jönköping som väldigt bra och höjer upplevelsen med ett gemensamt SM för så stora delar av curlingsverige.

- Ronny nämnde i sitt tal att det verkligen är roligt att vi spelar alla tillsammans och jag kan bara hålla med. Det är så himla roligt att samla hela curlingsverige på en och samma plats, nämner Anna Hasselborg.

Fredrik Nyman håller med:

- Vi tycker att det är svinkul att spela i Sverige. Många av oss i laget har spelat med stora delar av de andra lagen och under SM får alla träffas. Perfekt med herr och dam tillsammans och nu får vi även lära känna rullstolscurlarna mer. Det är svinroligt.

- Det är alltid jättebra att vara i Jönköping och bo på hotellet som sitter ihop med hallen. Isen är jättebra och alla ismakare och funktionärer är så trevliga. För oss är det också roligt när alla är tillsammans. Det är mycket mer liv och rörelse när damerna och herrar spelar samtidigt och det bidrar till en fantastisk stämning i hallen, säger Anette Wilhelm.

Med det vill vi rikta ett stort tack till Jönköpings Curling Club och alla frivilliga som lagt så många timmar på att skapa årets SM-arrangemang. Vi vill även tacka Destination Jönköping för stöd och alla lag som bidragit till en fin stämning.

Vi ser fram emot att fortsätta se fler lag ute i tävling och erbjuda fler spännande matcher för alla som följer svensk curling!

Text: Sara Carlsson
Foto: Stefan Tjärnlund

Publicerad: 2024-02-06