Gå till innehåll
Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet

Rullstolslaget på plats i Sydkorea!

Sveriges lag till VM i Rullstolscurling är sedan ett par dagar på plats i Gangneung, Sydkorea och är taggade på att dra igång tävlingen på lördag.

Det är skönt att vara på plats, säger Ronny Persson. Vi håller på att vänja oss vid tidsskillnaden och försöker hålla oss aktiva, med rörlighet och träning utanför isen. Dessutom försöker vi utforska närområdet, framförallt försöka hitta bra ställen att äta på under turneringen.

Både Ronny och Peter Narup, förbundskapten för rullstolslandslaget, har varit på mästerskap i just Gangneung tidigare.

Vi båda var här 2018 för Paralympics, då också Viljo och Kicki var med, säger Ronny.

Det är en något ny mästerskapskonsellation, där Marcus Holm kommer in som fyra, medan Viljo Petersson-Dahl fortsätter skippa men nu utifrån en position som tvåa. Både Ronny och Peter tycker dock det är en oerhört stark uppställning, som också gett resultat under säsongen.

Vi har ju känt varandra väldigt länge, och Marcus blev ju världsmästare i mixed-dubbeln för två år sen, så det är ju hög standard på alla som är med. Det är ingen som är helt okänd som vi ska få in i gruppen, utan vi har ju nosat på varandra i många år. Både jag, Kicki och Marcus har ju bott nära varandra uppe i Kramfors/Härnösand. Men visst, det är ju lite nytt, vissa finslipningar i detaljer som man ska träna på, men jag tycker att vi har kommit väldigt långt i det arbetet.

Förbundskapten Peter Narup fyller i:

Det känns jättebra med det här laget. Förut så har ju Viljo skippat och spelat fyra, nu ska han spela tvåa. Det ska bli spännande, och när vi körde den här uppställningen på tourtävlingen i Trondheim för några helger sedan så vann vi.

Det råder inga tvivel om vilka som är favoriter i tävlingen. Kina har två raka VM-titlar, är regerande paralympiska mästare och är överlägsen etta på världsrankingen. Men Sverige får också gälla som en av de stora medaljfavoriterna, framförallt tillsammans med Kanada.

Det har blivit tuffare och tuffare konkurrens på de senaste mästerskapen, säger Ronny. Det går inte att bara ställa ut skorna mot vissa av de sämre lagen, utan man måste verkligen prestera sitt bästa mot alla lag för att ha chans att vinna. Kina är favoriter, men vi har absolut kapaciteten att vinna om vi får till det.

Sverige får en rejäl värdemätare i första matchen mot just Kina, 11.00 på lördag svensk tid. Matcherna kommer gå att följa via Youtube, håll utkik på curling.se och i våra sociala medier för länkar.

Sveriges lag på VM består av: Sabina Johansson, Kristina Ulander, Viljo Petersson-Dahl, Ronny Persson och Marcus Holm.
Förbundskapten: Peter Narup

Text: Johan Nygren
Foto: Sebastian Warmdal

Publicerad: 2024-03-01