Gå till innehåll
Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet

Lär känna Svenska Curlingförbundet
Del 2: Patric Klaremo

Under den här rubriken kommer du få chans att lära känna Svenska Curlingförbundet lite bättre. Patric Klaremo är just nu på VM damer som tf förbundskapten. Här får vi lära känna Patric och höra mer om hur han ser på sitt uppdrag.

Patric Klaremo

Patric Klaremo. Foto: Stefan Tjärnlund.

Hur ser ditt nuvarande uppdrag ut för curlingförbundet?

Jag är tf förbundskapten, eller Head Coach, på VM för damer i Kanada. Fredrik Lindberg och Alison Kreviazuk ska bli föräldrar i samma veva så då kallar de in förstärkning. Jag är även engagerad i utbildningsutskottet i Svenska curlingförbundet.

Vad ser du mest fram emot på VM?

Kanadensiska munkar! Senast jag var i Kanada spelade jag själv VM och det var 2005. Det fanns gott om dem i omklädningsrummet då så jag förväntar mig att vi hittar dem där även denna gång. Förutom munkarna så ser jag fram emot att få vara en kugge i det världslag som ska representera Sverige i VM. Jag arbetar dagligen med kommunikation och grupputveckling så att få ta del av hur detta sammansvetsade lag arbetar och kunna vara en aktiv part i deras utveckling ska bli oerhört spännande och lärorikt.

Du träffade lag Hasselborg i Karlstad under Sun City Cup, hur kändes det?

Det kändes väldigt bra! Jag blev väldigt varmt mottagen i truppen. Vi fick möjlighet att dela med oss av förväntningar och viktiga förhållningssätt. Jag är väldigt ödmjuk inför detta uppdrag och den roll jag ska ta mig an. Träffen gjorde mig väldigt trygg och jag fick en uppfattning om att jag även kommer kunna bidra för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att alla i laget ska kunna prestera på topp.

Vad har du för erfarenheter med dig in i detta uppdrag?

Mitt första jobb var som tränare på curlinggymnasiet i 20-års åldern och den perioden har präglat hela min yrkesverksamma karriär. Jag har en examen i sports management från GIH i Örebro och har de senaste 20 åren arbetat som ledare, utbildare och konsult med organisationsutveckling och ledarskap. Under dessa år så har jag bland annat arbetat tillsammans med Svenska Curlingförbundet i utvecklingen av S-Cup och ledar- och coachutbildningarna. 2015 var jag coach i EM för damer. Det som bidragit särskilt mycket till den erfarenhet jag fått med mig genom åren är de många och långa samtal jag och Sören Gran haft kring utveckling av curlingen, curlaren, tränaren och coachen.

Hur ser din arbetsplats ut?

Jag har kontor bara 300 meter hemifrån, närmare bestämt på Hammarö utanför Karlstad, där jag då och då får besök av mina kollegor i det bolag jag driver. För 7 år sedan startade jag Millwater och vi är idag 5 konsulter, som likt jag, arbetar med att stötta privat och offentlig sektor att utveckla kundservice. Jag har två tonårsgrabbar som gärna hänger på kontoret men främst för att vi inrett med gym och pingisbord. Vad gör man inte för att få umgås med sina barn?

Spelar du curling själv/har du spelat curling?

Curlingen har varit en del av mitt liv sedan barnsben då jag är tredje generationens curlare. Jag har varit elitaktiv på både junior och seniornivå och slagits om medaljer på JVM och upplevt VM… notera upplevt. VM i Kanada 2005 var mer av en härlig upplevelse. Vi var inte riktigt redo att utmana världseliten då. Efter ett par års uppehåll är jag sedan förra säsongen tillbaka på isen tillsammans med ett härligt gäng gubbar och gör våra försök att utmana våra yngre klubbkamrater (läs Lag Edin). Det är oerhört roligt!

Har du utövat någon annan idrott?

Jag är en jäkel på dubbelbugg! Konstigt nog så är det bara i Sveg jag har fått kombinerat curling och dubbelbugg! Underbara Sveg!
Alpin skidåkning ägnar jag mig åt så ofta det bara går. Det krockar däremot en del med curling men vi är fler i laget som älskar att åka nedför så det är ju positivt.

Vad fick dig att fastna för curling?

Laget! Att få lyckas tillsammans med sina vänner efter många och långa träningstimmar är något som alla borde få uppleva. Det finns givetvis en mängd andra faktorer som varit avgörande men det var framför allt det som fick mig att börja spela igen.

Har du några dolda talanger?

Det får bli dubbelbugg igen, men frågar du min familj så kommer de nog svara matlagning och min kyckling med fetaost- och ruccolakräm.

Vad brinner du för vid sidan av curling?

Ja, då är det faktiskt det jag jobbar dagligen med: att få vara med och skapa förutsättningar för människor att få lyckas varje dag och då är det främst i sin yrkesroll. Det ger mig energi och drivkraft varje dag.

Om du hade kunnat få vilken superkraft du vill, vilken skulle det vara?

Fotografiskt minne, eller varför inte bara ett bra minne. Det skulle ju vara oerhört värdefullt. Då kanske jag och min fru skulle kunna slå min bror och min svägerska i På spåret… bland annat…

Text: Maria Prytz i samarbete med Patric Klaremo
Foto: Stefan Tjärnlund


Publicerad: 2024-03-15