Gå till innehåll
Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet

Lär känna Curlingförbundet del 3:
Alexander Lindström

Under den här rubriken kommer du få chans att lära känna Svenska Curlingförbundet lite bättre. Alexander Lindström är just nu i Schweiz som coach för lag Edin och väntar på att VM ska dra igång. Här får vi lära känna Alexander och höra mer om hur han ser på sitt uppdrag.

Alexander Lindström

Alexander Lindström

Hej Alexander! Nu drar VM herrar snart igång i Schaffhausen, Schweiz, och du är med som coach för laget tillsammans med din bror Kristian som går in som tf förbundskapten.

Hur kommer det sig att du börjat som coach för lag Edin?

Jag fick frågan av laget i somras efter att Fredrik Lindberg blivit förbundskapten. Jag vann Junior VM med Christoffer Sundgren och Oskar Eriksson 2011, så vi har känt varandra länge. Det är väldigt kul att ha den sorts respekt och tillit från laget att de känner att jag kan passa in i den rollen.

Hur känns det i laget inför VM?

Det känns bra. Killarna är taggade på att spela igen då det den här tiden av säsongen är ganska lite som händer i curlingkalendern.

Vad har varit höjdpunkterna hittills med laget?

EM-silvret sist var hödpunkten. Att först att slå ett formstarkt Italien som är ettor på världsrankingen i semifinalen, men sedan också pressa Skottlands regerande mästare till skiljeomgångens sista sten var väldigt bra.

Vad har ni för målsättningar?

Till VM går vi för medalj. Det långsiktiga målet är självklart OS men fram tills dess så är målet att medaljskåpet ska utvidas.

Vilka tror ni blir de tuffaste motståndarna på VM?

Kanada, Italien, Skottland och Schweiz är alltid starka. Vi får nog även se upp för Norge, USA och Japan. Det är många bra lag som spelar i detta VM.

Förutom att vara coach för lag Edin, vad har du för bakgrund?

Jag heter alltså Alexander Lindström och är 34 år. Jag kommer från Lit i Jämtland och är uppvuxen i en relativt curlingtokig familj. Alla syskon har spelat curling efter att pappa Kenneth tog oss med till hallen i Östersund.

Jag är tvillingbror till Kristian Lindström som tagit EM- och VM-guld som spelare och de senaste 5 åren tagit bland annat OS guld som coach. Kristian följer med oss på VM som tillförordnad förbundskapten så det känns jättekul att dela på den upplevelsen med honom.

Jag bor i Oslo i Norge sedan 2012 då jag slutade spela curling i Sverige. Jag är en av få som har både svenskt och norskt mästerskapsguld och har representerat Norge i VM 2017 där jag bland annat fick möta många av mina gamla lagspelare i Team Edin.

Hur ser dina uppdrag ut för Svenska Curlingförbundet?

Jag ska främst jobba med Team Edin som coach fram mot OS 2026.

Jag sitter också som ledare i ett utskott i Svensk Curling som jobbar med att diskutera och planera "framtidens tävlingar". Vi får se vilka möjligheter som öppnar upp sig framöver.

Vad ser du mest fram emot på VM?

Jag ser fram emot all bra curling man får uppleva på ett VM. Som både tidigare spelare och åskådare vet jag att det är en helt unik atmosfär när så många bra lag och curlingspelare ska möta varandra i ett så stort mästerskap. Utöver det är det intressant att se hur laget hanterar mästerskap på den här nivån. Dels spelmässigt på isen men också utanför isen.

Din tid som coach med lag Edin, hur har det varit?

Min tid med laget har varit bra hittills. Jag kommer in med ledarerfarenheter från arbetslivet där dialog med anställda är väldigt viktigt. Med den erfarenheten är jag mån om att killarna ska känna att de kan komma till mig med det de tänker på. De flesta problem/tankar kan lösas om man berättar om det, och en öppen atmosfär i laget kommer att gynna oss både under matchsituation och utanför match.

Spelar du curling själv idag?

Jag spelar en del curling på lägre nivå här i Oslo. Vi har en veckoserie med en match i veckan som jag ofta spelar.

Jag startade och driver Nordic Curling Tour som spelas i Norge, Sverige och Danmark. Så det blir en del curling för mig!

Har du utövat någon annan idrott?

När jag var yngre var det många idrotter som var intressanta, kanske mest fotboll. Men i och med att jag började på curlinggymnasiet i Härnösand 2005 var det i stort sett slut på andra idrotter.

Vad fick dig att fastna för curling?

Det första jag märkte som var unikt med curling mot vad jag hade hållit på med tidigare var gemenskapen. Det var kul att resa runt i Sverige och i utlandet och möta motståndare som man såg som vänner.

Har du några dolda talanger?

Jag spelar en del discgolf. Tyvärr så är den "talangen" just dold många gånger…

Vad brinner du för vid sidan av curling?

Jag reser väldigt mycket. Hälsar gärna på familj och vänner runt om i Norge och Sverige. Men en stor del av min fritid går åt till att fundera på hur curlingsporten ska utvecklas. Det var från de tankarna som just Nordic Curling Tour kom till.

Om du hade kunnat få vilken superkraft du vill, vilken skulle det vara?

Jag gillar att flyga, så det hade kunnat vara intressant. Men jag är samtidigt rädd för höjder så jag vet inte hur smart det hade varit.

 

----------------

Text: Maria Prytz i samarbete med Alexander Lindström

Foto: World Curling

Publicerad: 2024-03-28

Lär känna Curlingförbundet:

Del 1: Johan Nygren

Del 2: Patric Klaremo

Del 3: Alexander Lindström