Gå till innehåll
Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet

Thea Orefjord om totalsegern i Nordic Curling Tour och kommande mästerskap i Mixed-Dubbel

Foto: Stefan Tjärnlund

Tävlingssäsongen för juniorer avslutades med Bill Ross Trophy i Sundbyberg den 21-24 mars. Totalt 20 juniorlag samlades i Sundbyberg för sista turneringen i årets Nordic Curling Tour. För Team Dryburgh var det sista tävlingen som juniorer i den uppställning vi blivit vana vid att se dem och det gick på bästa tänkbara sätt. Obesegrade genom hela turneringen fick de avsluta juniorkarriären som vinnare av hemmatävlingen och dessutom vinnare av hela säsongens Nordic Curling Tour.

Lagets trea, Thea Orefjord om tävlingen och tour-segern:

Bill Ross var en väldigt kul tävling! Vi hade ställt in oss på att det här är vår sista juniortävling tillsammans och det känns såklart lite vemodigt. Vi har spelat länge tillsammans och nu är juniortiden för oss fyra som lag slut. Samtidigt var det väldigt kul att vi fick avsluta på hemmaplan och våra familjer kunde vara där. Även mina föräldrar (som bor i Karlstad) kom upp och kollade. Vi hittade även på mycket kul vid sidan av plan med det skotska laget som bodde tillsammans med oss hemma hos Dryburgh.

Segern i Bill Ross innebar också totalseger i Nordic Curling Tour. Överlag beskriver Thea att säsongen 2023-2024 har varit både spännande och rolig, samt lite annorlunda mot tidigare, eftersom laget arbetat med en ny coach i form av Sören Gran.

Det har blivit en annan dynamik och det har både varit kul och lärorikt att ha med honom. Resultatmässigt gått upp och ner men vi har bland annat haft som mål att bli bättre på vår kommunikation på isen och det känns som vi kommit en bra bit inom de områdena som vi målsatt.

Laget har upplevt juniortävlingarna som ett positivt inslag i säsongen och ser fördelar med att kunna varva junior- och seniortävlingar för att få rätt utveckling.

Juniortävlingarna har varit roliga! Vi spelade Prag och Danmark innan Bill Ross och vann båda dem. Vi har träffat mycket folk som vi fortfarande har kontakt med och upplever att blandningen av junior och senior har gett oss bra förutsättningar för kommande övergång till seniorspel.

Team Dryburghs satsning framåt:

Moa Nilsson har nu gjort sin sista säsong som junior. Det innebär att Team Dryburgh kommer att fortsätta spela på seniornivå i samma uppställning och att de andra tre kommer att spela juniorcurling med målsättningen att få spela fler Junior-VM.

Laguppställningen är inte klar än, men vi vill fortsätta fokusera på juniorcurling också eftersom vi väldigt gärna vill ha en medalj till på JVM. Men det kommer inte få allt fokus utan vi ska ta klivet in i seniorcurling också, alla tillsammans.

Laget tränar varierat och planerar upplägget utifrån en bild av hela säsongen. Träning på is blir tre till sex gånger i veckan, beroende på tävlingsschemat och varvat med fysträning.

Under 2023-2024 har laget spelat 12 tävlingar, varav fem junior och resten senior.

Vi brukar träna en period med mer teknik och en period mer fokuserad på att sätta slag. Det beror på var i fasen till tävling vi är. Nu går vi snart in i off-season och då kommer det bli ökat fokus på fysträning.

Kommande mästerskap: Nordic Junior Curling Tour: Mixed Double Championships.

Säsongen är inte helt slut än. För både Thea och Moa Dryburgh, väntar NJCT Mixed Doubles Championships i Sundbyberg. Thea spelar med Olle Moberg och Moa spelar med Axel Landelius.

Det känns väldigt kul att få spela den tävlingen! Det blir lite annorlunda när det kommer folk från fler delar av världen och en VM-känsla även om det inte är officiellt. Så superkul, både att få spela och att få representera Sverige. Vi laddar med att träna och spela för att hitta mycket känsla.

Blir det någon fortsatt satsning med Mixed-dubbel laget tillsammans med Olle?

Jag tycker Mixed-Dubbel är väldigt roligt, men vi har inte planerat att göra någon karriär. Främst har jag spelat Mixed Dubbel inom junior och nästa år är Olle för gammal. Så antingen hittar jag någon annan att spela med eller så kan det bli någon seniortävling om schemat passar och det är någon tävling som spelas nära hemmaplan.

Följ veckans NJCT MD Championships

16 lag samlas i Sundbyberg och tävlingen startar onsdag morgon. Sverige deltar med två lag: Moa Dryburgh och Axel Landelius, samt Thea Orefjord och Olle Moberg.

>>Alla lag

>>Spelprogram och liveresultat

Publicerad: 2024-04-09