Gå till innehåll
Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet

NJCT Mixed Doubles Championships

Onsdag till söndag den 10 -14 april har 16 mixed-dubbellag från 9 olika länder tävlat i Sundbyberg, i det som under ett antal år nu gått som inofficiella Junior-VM. Ett intensivt spelprogram med gruppspel, följt av kvartsfinaler, semifinaler och en rafflande final på söndagseftermiddagen. Resultatmässigt slutade det med en andraplats och en fjärdeplats för de svenska lagen.

Förbundskapten Johan Nygren om de tävlande lagen och matcherna:

Det fanns många bra lag med. Danmark, Tyskland, Norge, Schweiz och Kanada tycket jag höll hög nivå och samtidigt visste jag att även de svenska lagen hade stor kapacitet. Jag såg nog Tyskland som favoriter på förhand, då deras manliga spelare nyss kom hem från herr VM med en femteplats. Men det var väldigt jämnt i toppen.

Svenska truppen presterade på topp

Sverige deltog med två lag som kvalificerade sig genom SM Juniorer Mixed Dubbel. I Sweden 1 spelade Moa Dryburgh, Axel Landelius och coach Therese Westman. I Sweden 2 spelade Thea Orefjord, Olle Moberg och coach Robin Ahlberg.

Förbundskapten Johan Nygren:

Det var en tacksam uppgift att vara förbundskapten, med erfarna lag som var enkla att coacha. Så hade redan bra coacher på plats som kände dem väl. Tävlingen var väl arrangerad av alla som hjälpte till och det var nog de bästa förutsättningarna, ismässigt som jag upplevt i svensk curlinghall. Mycket curl och jämna farter genom hela matcherna.

Båda svenska lagen gick som tåget genom grundserien, med endast en förlust för Sweden 1. Därmed kvalificerade de sig båda direkt till semifinal som de två högst rankade lagen och fick ledigt under lördagskvällen för att se på kvartsfinalerna.

Vägen till slutspel var i stort sett fläckfri. De spelade väldigt bra i grundspelet och inga förluster efter full tid. Moa och Axel förlorade en match på shootout. Thea och Olle vann två matcher på shootout. Båda kom etta i sina grupper och skötte sig väldigt bra. Jag skulle till och med säga att den matchen som Moa och Axel förlorade, spelade de nästan som allra bäst, men mötte ett ännu bättre schweriziskt lag.

Curlinggymnasiet som huvudarrangör

Tävlingsledning och arrangemang stod Victor Martinsson, lärare på Curlinggymnasiet för, tillsammans med eleverna Emelie Sarén och Albin Sånnevall. De hade även hjälp av Sundbybergs Curlingklubb, där svenska coacherna skötte is och cafeteria vid sidan av matcherna och ett flertal av föreningens unga spelare deltog som funktionärer.

Förutom att göra is, sköta streaming, domarskap och tävlingsledning så ansvarade eleverna för sociala event och tävlingar under torsdagen, samt vid fredagens bankett.

Social gemenskap och sportmannaskap har varit en ledande del av NJCT sedan starten och den traditionen hölls vid liv även i år. Kvällsaktiviteterna innehöll exempelvis "På-Spåret Curling Player Edition" och Sten-sax-påse turnering. Deltagarna tävlade om att vinna lotter.

Ju fler lotter desto större chans till vinster och i potten fanns signerade tröjor från lag Edin, bordscurlingspel och två kvastar, donerade av Alexander Lindström och Nordic Curling Tour. Vi är helt säkra på att samtliga deltagare lämnade turneringen, inte bara curlingerfarenheter utan också nya vänskaper rikare, så stort tack till Curlinggymnasiet och alla inblandade för att ni skapade den upplevelsen!

The Spirit of Curling Trophy

Ett extra tack till NJCT:s grundare: James Dryburgh

Traditionen med NJCT Mixed Doubles har startats och tidigare arrangerats av James Dryburgh och Sundbybergs Curlingklubb. James var tyvärr sjuk under veckan och kunde inte komma för att hålla i prisutdelningen. Istället fick Margaretha Dryburgh delta som prisutdelare och även ta emot tack från ungdomarna och svensk curling.

Det är en stark och positiv tradition för ungdomscurlingen världen över som har startats med denna tävling. Från och med nästa år, kommer World Curling att arrangera ett officiellt VM i Mixed-dubbel för juniorer. Vi är i dialog med övriga nordiska förbund om hur traditionen med tävlingen ska hållas vid liv och vilken plats den ska fylla när JVM börjar arrangeras.

Foton: Stefan Tjärnlund

Publicerad: 2024-04-15