Gå till innehåll
Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet

Projekt: Fler damer i förening

Under våren har 25 kvinnor i åldern 60 och uppåt spelat curling i Karlstads Curlingklubb. Vi har erbjudet fem tillfällen med fri anmälan att komma samtliga gånger eller någon enstaka.

Förbundet beslutade att genomföra pilotprojektet för att öka antalet kvinnliga curlare 65+ som idrottar i förening. Statistiken över aktiva visar att ju längre upp i åldrarna som curlarna är, desto högre andel är män.

Vid årsskiftet 2023-2024 såg statistiken för aktiva ut såhär:

Curlare 65-74 år: 830 män och 137 kvinnor.
Curlare 75-84 år 500 män och 47 kvinnor
Curlare 85 år och äldre: 46 män och 1 kvinna.

Vi har gjort projektet enbart för kvinnliga deltagare för att skapa en grupp som känns trygg och med hög gemenskap. Deltagarna har även själva sagt att det varit en positiv förutsättning för att anmäla sig till en ny aktivitet.

Tanken är att de som vill fortsätta med curling, ska integreras med alla föreningens medlemmar när de väl känner sig säkra på isen.

Marknadsföring

Vi inledde med en riktad Facebook-kampanj till kvinnor 60 år och äldre i Karlstad. Deltagare fick välja vilket första tillfälle de ville delta i och alla som deltagit vid något tillfälle fick återkommande erbjudande varje vecka, om att anmäla sig till nästa tillfälle. När vi väl börjat, uppmuntrades deltagarna också att ta med sig vänner.

Upplägg

Deltagarna fick välja att spela med stick eller slajda. Några valde direkt och några varierade efter dagsform. Varje pass inleddes med övningar i någon form och vi har tränat balans, fart, riktning och vilket håll stenen skulle rotera. Samt viss övning i sopteknik.

Eftersom det kom några nya varje gång, är det bra att ha flera ledare så någon kan introducera nya medan någon gör en övning med de som spelat sedan innan. Vi spelade en timme varje gång, varav cirka 30 minuter ägnades åt träning, följt av matchspel. Ofta i lag två mot två så att alla fick spela många stenar. En övning som fungerar bra för de som spelat några gånger är kidsfigur, som en enklare variant av figurspel.

Återkoppling från deltagarna

Jag tycker att upplägget var tillåtande, vi var alla lika entusiastiska och framförallt var alla nybörjare.
Kul att få möjligheten att i en trygg miljö testa på curling.
Jag är övertygad om att fler i åldersgruppen vill ha möjlighet att prova på.
Det har varit jätteroligt! Bra att alla varit ungefär på samma nivå, har inte varit rätt för att göra bort mig! Vill gärna se att gruppen får några tillfällen med repetition till hösten och en fortsättningskurs innan vi ska spela i övrig verksamhet med andra.

Utveckling och fortsättning

Deltagarna har fått anmäla sig för att bli kontaktade av föreningen och fortsätta med curling nästa säsong. En stor andel har gjort detta. De uttrycker en önskemål om att få fortsätta träna i sin grupp där de känner sig bekväma och trygga. I allafall en stund till innan några tror de vill börja med lunchcurling eller vuxenträning.

Något som vi tror är bra att addera, är ett typ av mentorskap med föreningens övriga kvinnliga medlemmar för att skapa någon typ av mentorskap. Fler ledare som kan turas om att delta på träningspassen och vid fikastunden, som sedan kan finnas med ifall det finns intresse för att anmäla sig till annat spel i föreningen.

Vill er förening testa något liknande? Sök PROJEKTSTÖD 65+ och testa i er förening!

Publicerad: 2024-05-02