Gå till innehåll
Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet

Nationell tävling för damer säsongen 2024/2025 och framåt

På förslag från utvecklingsutskottet har SCFs styrelse beslutat att inte genomföra en elitserie för damer säsongen 2024-2025. Hur framtida elitserien damer och andra tävlingsmöjligheter kan se ut kommer att diskuteras i olika forum under nästa säsong.

Över tid har intresset för damernas seriespel minskat. Från fylld elitserie med flertal sammandrag och division 1 har det varit några år med fri anmälan och vakanta platser. En annan faktor till minskat tävlande nationellt är även att vi tappade ett antal lag/individer som under pandemin var i en kritisk ålder för att fortsätta med elitcurling.

Parallellt har deltagandet i SM damer också minskat. Den liknande utformningen av tävlingarna och känslan av att de två tävlingarna hade ätit av varandra var grunden till beslutet om att inte genomföra Elitserien för damer under säsongen 2023/2024. Detta med hopp om kraftsamling till ett fullt startfält i SM damer istället.

Om det var det som gjorde att vi för första gången sedan innan pandemin fick ett fyllt SM för damer med 8 startande lag eller om det berodde på andra faktorer är svårt att vara helt säker på, men det är en positiv utveckling som vi hoppas fortsätter under kommande säsonger. SM damer kommer att ha fri anmälan säsongen 2024/2025 vilket öppnar upp möjligheten för fler damlag som önskar att tävla nationellt.

Under förra säsongen genomfördes ett arbete i det nystartade utvecklingsutskottet, där klubbar, lag och individer kontaktades för att se över hur intresset såg ut för tävlande, och vilka möjligheter som gavs till lag och individer med vilja att tävla. De svar som kom in visar att många av våra klubbar ger goda möjligheter till ekonomiskt stöd för tävlande, men att intresset för att utnyttja detta till nationellt tävlande är lågt.

Vi ser att svenska lag som vill tävla söker sig utomlands för att samla rankingpoäng på internationella tourtävlingar. En möjlighet för damer att tävla på rimligt avstånd är Nordic Curling Tour. Tävlingen har lockat ett antal svenska damlag, där man har deltagit i olika stor utsträckning. Vissa deltar på en tävling per säsong, medan andra ställer upp på samtliga. Curlingförbundet är en samarbetspartner till Nordic Curling Tour, och är med att möjliggöra tävlande och bidrar till att alla tävlingar på touren har samma prispengar på herr- och damsidan.

Publicerad: 2024-05-16