Gå till innehåll
Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet

Bakom kulisserna: Gothenburg Mixed Doubles Cup

Foto: Mats Bernhardson

Från premiären 2018 till senaste upplagan 2024, har Mixed Dubbel tävlingen i Göteborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. utvecklats till en av världens bästa arrangemang i disciplinen, där årets startfält samlade spelare med totalt 70 VM-medaljer.

Vi har pratat med tävlingsledare Anders Pettersson, för att få veta mer om tävlingen och även för att höra om Anders bästa tips till andra arrangörer och tävlingsledare.

Hur kom idén till tävlingen till?

Det var Fabian Wingfors som tog initiativet när han satsade på att samordna en nordisk Mixed Dubbel Tour där runt 2018. Då var jag ordförande i Göteborgs CK och jag hoppade in för att rodda med den tävlingen.Första året hade vi tre grupper med tretton lag. Ett gott startfält med nordiska lag och något ryskt lag, som också vann. Även estländarna Kaldvee/Lill var med redan då liksom våra trogna stamgäster Holtermann från Danmark. Så vi beslutade oss för att arrangera även 2019 och lyckades skapa en ännu bättre tävling. Så har vi fortsatt. Varje år har vi blivit lite bättre och kunnat höja prispengarna något. De flesta har kommit tillbaka och fleralag har spelat nästan varje år.

Att just Mixed Dubbel blev föreningens flaggskepp i tävlingskalendern är alltså något av en slump och enligt Anders finns en särskild charm med att arrangera just Mixed Dubbel tävlingar.

Det är lite trixigt med reglerna men man lär sig dem. Matcherna är kortare så det går att få in fler matchpass per dag än vid fyrmannacurling. Det gör att vi kan ta in fler lag och få ut maximalt med curling per bana och tid. Vi har fem matchpass per dag i gruppspelet. Jag har inte sett någon tävling, varken nationellt eller internationellt, där det gått att få in fler pass än så på en dag.

Berätta om hur ni organiserar er?

Vi har en ganska slimmad organisation. Jag är ansvarig just nu och sköter all dialog med lagen, samt rekryterar startfältet och gör en sortering gällande vilka lag vi tar in. Just nu är det många fler lag som anmäler sig än vad vi har platser för. Jag gör även spelprogrammet, gör lottningen och sätter ihop grupperna, ofta tillsammans med Elvira (Davidsson, tävlingsansvarig) från klubben.Spelarna är toppen att arbeta med. Under alla år vi arrangerat har jag bara fått ett enda klagomål på gruppsammansättning och spelprogram. Annars gnäller spelarna aldrig, de fokuserar bara på att spela bra curling

Tävlingen är en stor händelse i föreningen och det är oftast inga problem att rekrytera funktionärer. Bra bemanning är åtta funktionärer löpande och alla platser fylls genom att vi skriver till medlemmarna och de anmäler sig frivilligt.

Sen finns det såklart några eldsjälar som lägger ner otroligt mycket tid. Alla ismakarna med Anders Lindgren i spetsen nämns som ett exempel. Han brukar hyvla och preparera isen både på julafton och juldagen och lägger otaliga timmar på att få den så bra som möjligt ihop med klubbens iskommitté.

Hela klubben samlas verkligen kring tävlingen. Vi har även ett antal gamla medlemmar som slutat spela, men som kommer varje år för att samlas, titta på matcherna och prata om curling och hur det går för klubben.

Som tävlingsledare arbetar Anders för att sprida lärdomarna och kompetenserna till andra, för att fler ska kunna ta mer ansvar. I år var det ungdomarna som fick ta ansvar för livestreamingen, vilket annars är en av de större ansvarsområdena som tar mycket tid att hantera.

Livesändningen är en tung men mycket viktig bit. Vår ambition var från början att tävlingen skulle vara livesänd och vi har tagit små steg hela tiden. Det behövs två personer hela tiden för att sköta det.Egentligen var det föreningens ungdomsansvarige, Gustav som skulle sköta streamingen men han fick förhinder och skickade tre ungdomar som ersättare. Ungdomarna lärde sig snabbt och meddelade snart alla vuxna funktionärer att de kunde lämna sekretariatet.

För att få så bra livesändning som möjligt, har föreningen byggt kameror ovanför bana ett som sitter i mitten och pekar mot respektive bo samt bokameror och översiktskameror. De arbetar med en stream som produceras live så att en person sitter och styr sändningsvyn. Vi rekommenderar att titta på någon match från den senaste tävlingen Länk till annan webbplats. för att se hur det ser ut och kanske få inspiration till egen livesändning.

Vi har verkligen jobbat med den och det syns på tittarsiffrorna. Vi hade 1400 visningar på finalen och överlag ett par hundra tittare på varje matchpass.

Foto: Mats Bernhardson

Hur väljer ni vilka lag som får en plats i tävlingen?

Vi har ett avtal med WCT, som innebär att vi behöver följa deras rankinglista och sen får vi också ha några wildcards och kan styra lite själva. Att alla lag i svenska landslagstruppen har en plats tycker vi är självklart. Man måste också göra lite research. I år var det ett lag jag var lite tveksam till om de verkligen platsade, men det visade sig att de spelade kvartsfinal i VM under året, så det kändes konstigt att inte ge dem en plats i startfältet.Vi gillar stora namn så det vill vi såklart ha många. Samtidigt är det roligt med många nationaliteter så vi försöker prioritera både det och även lag som spelat många gånger, eftersom vi uppskattar att de är så trogna till tävlingen. Under OS-åren är det självklart att OS-lag får prio!

Vad är det som gör tävlingen så populär och bra?

Först och främst så har vi grymma datum. De är helt perfekta så de kommer vi aldrig att släppa. Det är inga lagtävlingar i mellandagarna så det krockar inte för dem som spelar både lag och mixed dubbel. Det är också datum som de flesta kan komma loss där mellan jul och nyår.Sen är det ju så att lagen i startfältet drar varandra. Jag är ganska mån om att knyta upp några affischnamn tidigt på sommaren och få in dem på hemsidan.Vi har väldigt bra is och så fungerar själva arrangemanget bra. När vi väl rullar så har vi ett bra och vältajmat schema, med 2.45 timmar mellan matcherna och vi håller alltid tiden.Slutligen har vi en lagom nivå. Vi är tillräckligt professionella för att det ska vara seriöst, men det är ändå avslappnat och bra stämning. Vi ger bra och tydlig information med prioritering på en fungerande hemsida och jag har faktiskt sett att många andra tävlingar har kopierat skrivningarna till regler som vi använder.

Anders om rollen som tävlingsledare

Även om maskineriet är välojlat, är det såklart en stor insats att vara tävlingsledare för en stor internationell tävling med hög standard. När tävlingen väl är igång, är dagarna intensiva och vissa funktionärer kan ha dagar då de är på plats från 06.30-22.00.

Det är ganska långa dagar och fortfarande en del arbetsmoment som bara jag kan, vilket såklart är ett problem och målet är att jag ska sprida kunskapen. Sen är det klart att det händer saker ibland som vi inte kan påverka. Min målsättning är att tävlingen inte ska vara beroende av en eller ett fåtal personer utan att många vet hur arrangemanget ska skötas.Det var kris ett år när isaggregatet lade av under ca två timmar och vi fick stoppa matcherna för att byta säkring, Istemperaturen skönk då snabbt men det slutade med att isen blev riktigt snabb och curlade bra, så spelarna var nöjda. Hemsidan har också kraschat ett par gånger men nu vet vi hur vi ska återställa den när det händer så det ger inte en ett pulspåslag längre.

Roligast med att arrangera tävlingen är det starka startfältet. Anders beskriver det som den största bidragande faktorn till att det fortfarande finns energi att fortsätta utveckla och driva tävlingen.

För mig är det vad som ger energin till att göra jobbet. I år kom det fram flera spelare innan tävlingen för att gratulera till ett fantastiskt startfält och flera har kallat det för årets bästa tävling. Jag räknade till 70 VM-medaljer i startfältet och bland lagen som spelade kvartsfinalerna hade vi fem lag som vunnit VM guld och två lag med VM-silver i just Mixed Dubbel.

Vilka samarbetspartners har ni till tävlingen?

Svenska Curlingförbundet bidrar med ekonomiskt stöd, vilket jag tycker är viktigt att lyfta fram. Det är ett måste för att vi ska få ihop tävlingen ekonomiskt. Vi samarbetar med hotellet The Pier som bidrar en del och ger spelarna ett bra erbjudande som de alla är väldigt nöjda med. Vi har även en del medlemmar i klubben som bidrar.Vi samarbetar med World Curling Tour som har ett klassificeringssystem för sina tävlingar utifrån prispengar. Vår tävling blev dock undantagen (som enda tävlingen på touren) och i år har de faktiskt höjt vår tävling en nivå för eftersom startfältet var så starkt.

Tips till dig som vill arrangera tävling:

Det främsta tipset från Anders, till tävlingsarrangörer är att utgå ifrån vad spelarna vill få ut av en tävling. Enligt erfarenheterna som Göteborgs CK samlat på sig från arbetet med Gothenburg Mixed Doubles Cup, är det:

  • Ett bra system för arbetet med isen. Bra is är allra viktigast för spelarna och behöver vara första prioritet.
  • Tydlig information om regler, tider, ranking, teedragning och allt sånt som måste vara enkelt att hitta.
  • Spelarna vill ha ett rimligt spelschema så det jobbar vi med, även om det inte alltid går att göra det perfekt för alla.
  • Det är viktigt att allt runt hela matchprocessen med träning, mätning och så vidare fungerar smidigt.
  • Resultatrapportering och livesändning. Det ska vara enkelt att följa och se vilka som spelar i respektive lag.
  • Ibland har lagen alla möjliga lagnamn och då vill de som följer veta vilka som spelar. Att löpande sköta livescoring är en självklarhet.
  • Fotografering och sociala medier med att publicera bilder. Vi fotar alla lag före varje match och lägger upp på hemsidan. Vi har också duktiga medlemmar som tar bilder och publicerar på hemsidan.

Vill ni veta mer om Gothenburg Mixed Doubles Cup?
Besök hemsidan: www.gotmdcup.com Länk till annan webbplats. så ser ni hur tävlingen är upplagd och vilken information som föreningen delar.

Publicerad: 2025-03-05