Gå till innehåll
Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet

Framtiden är här: Den självkörande ismaskinen

Vi är nog många som känner igen oss i känslan av att inte orka, eller kanske inte ha kunskap eller möjlighet att kunna göra i ordning en egen bana och därmed göra sämre träningspass på dålig is. Nu finns lösningen i form av Curlingsveriges (och världens?) första självkörande maskin.

Det hela började när Fredrik Nyman flyttade hem till Leksand från Uppsala för att göra sitt exjobb i början av 2019. Något som innebar att han allt oftare stod inför situationen ovan: Att behöva göra is för att träna själv. Det blev startskottet till projektet som nu är en färdig, självkörande Ice King. Maskinen hyvlar, gör rent bana efter sig, samlar ihop snön och pebblar. Alla curlares stora dröm!

Första fröet till idén kom egentligen flera år tidigare, i samtal med Vincent Stenberg.

Under alla år har alla möjliga människor i min närhet pratat om drömmen att ha en automatisk maskin. Jag minns att jag pratade med Vincent Stenberg om det när vi spelade i samma lag. Han hade ett förslag och sa att någon borde kunna lösa det. Jag påstod att det var jättesvårt och att isen skulle bli sned.

När jag då fick kommentaren att: Det är bakåtsträvare som mig som gör att det aldrig kommer bli av, då föddes idén. Jag ville ju inte ha blivit en gringubbe redan vid 22 års ålder!

Men det var först när pandemin slog till som tiden plötsligt fanns. Det började med ett samtal till Mats Mabergs som hade en gammal maskin i Malung.

Jag köpte den och visste inte hur jag skulle göra men tänkte att jag nog skulle lösa resten.

Det har krävts ett antal moment för att få maskinen att fungera. Fredrik själv har en utbildning i elektroteknik, men påstår att det mesta är skapat med hjälp av Youtube och med hjälp av en morbror som varit bonde länge och kunde agera McGyver i svåra lägen.

Det har varit mycket Trial and Error igenom alla steg. Jag är varken mekaniker eller särskilt händing, så det var mycket tid som gick åt utan att jag kom framåt. Man måste nog ha en kunnig morbror eller någon som är mekaniker som vill hjälpa till, annars går det inte!

Så är maskinen byggd

Det första steget var att få en motor per hjul. Det här var en gammal maskin med sladd, så det behövdes även byggas in batterier. Nästa steg var att få den att navigera i rummet. Fredrik har använt samma teknik som på en robotdamsugare. En liten puck som snurrar. Den mäter hur långt det är från väggen och vilken vinkel maskinen står i. Samt att det finns en dator som samlar in alla värden från sensorerna och styr motorerna.

Den har säkerhetssensorer också, som jag byggt in senare efter att jag kört in i hacket lite för många gånger.

På nya maskiner kan det finnas en höj- och sänkmotor på bladet, men det saknades här och behövde också byggas in.

Man måste även hitta en gammal bil med vindrutetorkarmotor. Jag hade en som jag har kopplat en elektrisk ventil på, så att maskinen även kan pebbla. Sen har jag en borste som sopar av bladet. Det är min favorit! Det var inte svårt alls. Jag har byggt den med en skruv och skena från en 3D printer, en studsmattefjäder och en motor.

Fanns det funktioner som inte kom med?

Jag köpte åtta stycken badrumspelgar med saxarm från Ikea och byggde ihop till en lång arm för att styra en kamera som skulle följa linjen. Men den kom inte med. Ett tag försökte jag också med en dammsugarslang för att suga upp snön istället för att ha borsten. Men den sög bara upp en liten del av snön och började även brinna så den idén fick jag stryka.

Så till den stora frågan: Blir det bra is? Svaret från Fredrik är tydligt: Ja! Hyvlingen blir precis lika bra som när maskinen körs manuellt. Filtningen och borstningen fungerar också bra. Det som fortfarande behöver kalibreras är pebblingen. Enligt Fredrik är den gamla Skoda-vindrutetorkaren lite för klen.

“Pebblingen ger jag fyra av tio. Men jag tror det ska bli bra om jag rättar till den lite. Så nu är det egentligen bara nippning kvar. Det provade jag igår och kom till slutsatsen att jag behöver kalibrera kanske 18 gånger till innan det är klart. Det funkar att ställa in valfri vinkel. Nu gäller det bara att komma fram till vilken den rätta vinkeln är.”

Nästa önskemål är att lösa en fjärrstyrning. Tänk att sitta hemma i soffan och beställa is till en viss tid, för att sen komma till en färdig bana.

Marknaden för självkörande ismaskiner

Framförallt beskriver Fredrik att jobbet med maskinen varit roligt. Men såklart är det önskvärt att fler kan använda den.

Alltså jag tror att det är en perfekt idé, särskilt för mindre föreningar som inte har råd eller tid att lägga ner mycket jobb. Eller för rullstolscurlare. Det blir mycket bättre is än om du bara går ut och pebblar en bana. Jag har inte kollat vad det kostar att ta patent och det kommer jag nog inte att göra. Så det finns goda chanser nu för någon affärsman som vill utnyttja läget. Det är bara att ringa mig!

Det bästa vore ju om det fanns en mekaniker, och en programmerare och en elektriker kunde göra maskinerna. Jag har pluggat elektricitet, men det mesta har jag lärt mig via Youtube. Så är det något man kan på riktigt, kan man nog lösa allt. Folk får gärna höra av sig!

Publicerad: 2025-04-03