Gå till innehåll
Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet

Med logistiken i blodet får han VM att gå runt

Stefan Ström från CK Granit som tillsammans med Jan Rydheim från Danderyds CK ansvarar för de dryga 100 volontärer som arbetar under curling VM i Sandviken

Det är fler än 100 frivilliga som arbetar bakom kulisserna under dam-VM i Sandviken för att få eventet att gå runt och fungera smidigt. De som ansvarar för hela logistiken är Jan Rydheim från Danderyds CK och Stefan Ström, curlare sedan 5 år tillbaka i CK Granit.

Det är bara ett halvår sedan Stefan blev invald i CK Granits styrelse och med rollen kom också det han själv beskriver som en gåva. Att ta hand om volontärerna i samband med Curling-VM. Något han tyckte lät spännande.

Med en yrkesbakgrund hos Sandvik, har Stefan tjugo års erfarenhet av att arbeta med logistik, logistikstyrning, distribution och planering. Främst av lager och inte bara lokala utan på global nivå, bland annat med att styra lager hos gruvor i Australien från Sverige. En ovärderlig erfarenhet och kunskap för en organisionation som ska arrangera ett internationellt mästerskap.

Klubbkamrat Lars-Åke Linander säger följande: Stefan är perfekt, det är som att han har logistik i blodet.

Under VM är det en annan typ av logistik än den Stefan är vad vid, nämligen med människor istället för produkter. Det är många namn som finns i hans stora excelfil med flikar över personer, deras lediga tider och deras erfarenheter.

- Även om mycket inom planeringen är lika så pratar vi ju om människor nu och det finns ett samspel hela tiden. Det är roligare med människor än produkter, men samtidigt svårare. Produkter blir exempelvis inte sjuka.

I vår organisation är det många som jobbar väldigt mycket och när det faller bort någon är det viktigt att vi får tag på en ny.

Av de 100 personerna har det tiden innan VM trillat bort fyra personer på grund av benbrott och sjuktdom.

Jag tycker nog att det är ganska många ändå, men med tanken på att en övervägande andel är pensionärer så är det kanske inte så konstigt. Vi är ju trots allt lite känsligare

Jakten på volontärer har gått lättare än vad Stefan trodde. Han hade räknat med 60-70 personer och är mycket nöjd med det antal de lyckats komma upp i. Han menar också att organisationen har tur med det faktum att han själv bor i Sandviken och har kunnat engagera många personer lokalt.

Jag kan säga såhär: Det är långt mellan Gävle och Sandviken men inte lika långt från Sandivken till Gävle. Många av de som jobbar här hos oss är just från Sandviken och spelar i vanliga fall golf eller är pensionärer med ledig tid och en vilja att hjälpa till. Vi har även några från Danmark, några från Skåne och en person från Schweiz som alla anmält sig själva eftersom de varit volontärer för curling innan och tycker det är roligt.

Förberedelserna började i november och fram till och med februari var det ganska lungt. Det trillade in namn på personer som var intresserade lite då och då. Först i februari började det utkristallisera sig vilka arbetsuppgifterna faktistk var och då blev det mer intensivt. Volontärerna arbetar främst som publikvärdar, med isvård, som timers eller som chaufförer. Curlinggymnasiet är också på plats och sköter statistiken för matcherna.

De flesta har ingen träning och för några är rollerna väldigt tydliga, medan Stefan hade önskat kunna informera andra mer om vad deras roll innebär.

För chaufförerna är det ju jättetydligt och den som är biträdande ismakare vet oftast också vad den ska göra. Men publikvärdarna har nog saknat mer information om vad de ska göra och det har jag inte kunnat ge dem, eftersom det är Göransson Arena och Säkerhetsbolagen som ansvarar för deras uppgifter. Ändå går det bra och nu när allt är igång så flyter det på överallt.

Dagarna för en volontärsansvarig är långa. Stefan är på plats vid 07.00 för att se så att alla människor är på plats och kommer hem lagom till läggdags. När han ska beskriva dagen där emellan skrattar han till och säger att mest är det som en grå massa, fram till läggdags när det är dags att koppla av och tankarna gärna börjar snurra.

Det är också ett antal av volontärerna som hjälper till med skolprojektet som pågår i arenan. Alla mellanstadiebarn i Sandviken kommer för att heja och för att testa på curling. Ett stort bevis på hur serviceinriktade alla volontärer är, då alla delaktiga visat stort tålamod, engagemang och glädje kring att visa ungdomarna hur de ska sopa, slajda och spela cornhole.

Jag är imponerad av att projektet med skolan har fungerat så pass bra som det har. Mina tidigare erfarenheter som ungdomsledare inom bandy och fotboll har lärt mig en hel del om problematik som kan uppstå när barn i 10-12 års åldern ska göra en sak samtidigt och här kommer de i grupper om 270 stycken och ändå flyter det på så smidigt. Det är roligt.

Det står i allafall tydligt att CK Granit inte kunnat hitta en bättre person att ansvara för logistiken kring volontärerna för curling-VM.

Så stort tack från oss till Stefan och till alla andra som ger av sin tid och sitt engagemang för att skapa en så bra upplevelse som det går för alla som deltar i och som besöker VM i Sandviken!

Publicerad: 2023-03-22