Gå till innehåll
Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet

Historien om Nordic Junior Curling Tour

Foto: Stefan Tjärnlund @curlpicsphoto

I helgen spelades Bill Ross Trophy för sista gången som en del i Nordic Junior Curling Tour. En juniortour som gjort avtryck på nordisk curling de senaste sju åren. NJCT har varit en organisation och samling av aktiviteter för juniorer som sedan 2015 har engagerat över 1000 spelare och coacher.

2015-2022 har touren drivits av de fyra nordiska förbunden under ledning av James Dryburgh från Sundbybergs CK. Bill Ross och flertalet av de andra tävlingarna kommer att finnas kvar men nu lämnar James samordnandet av touren.

Vinnare av sista NJCT-tävlingen på flicksidan: Team Foxglide från Sundbybergs CK. Foto av Stefan Tjärnlund @curlpicsphoto

Historien om Nordic Junior Curling Tour

Första idén till NJCT kläcktes i Danmark, våren 2015, då James var i Esbjerg för att träna danska juniorer. I curlinghallen fanns bilder från Nordiska Mästerskapen för juniorer, något som fanns mellan 1993-2008. Denna bild startade tankeprocessen och redan samma höst var NJCT igång.

Jag såg den bilden av Maggans lag (Margaretha Dryburgh är James fru) och det var som att något klickade i mig. Jag tänkte att: Det här saknas, varför har vi inte kvar det i Norden? Det fanns många bra juniorlag som skulle kunna delta i något gemensamt. Ett Nordiskt Mästerskap kändes lite för stort och även exkluderande. Det bästa vore ju om så många lag som möjligt kom ut i tävling. Redan på hemresan började jag ringa till olika personer. Jag kom i kontakt med det svenska och det norska förbundet och drog egentligen igång hela processen redan där på flygplatsen i Köpenhamn. Det gick snabbare än jag tänkt mig och redan på hösten 2015 var vi igång.

Syftet med NJCT var att fylla det hål som fanns mellan den Europeiska Juniortouren som redan fanns etablerad och nationellt/lokalt spel för juniorer. Nordiska Mästerskapen hade ju varit framgångsrikt när det fanns och här såg James en möjlighet för nordiska lag att få utbyte och bra tävling utan att behöva flyga långt bort till andra länder.

Starten och utvecklingen av touren

Grunden till touren har varit fyra tävlingar. En i varje land och så var det de två första åren. Det blev populärt och många lag som spelade. Efter två säsonger kom det första nytillskottet av aktiviteter, nämligen utbytet med kanada som kallades Over the Pond.

Over the Pond innebar att två lag från NJCT fick en resa över till Kanada för att delta i en stor juniortävling och två kanadensiska lag bjöds in att spela Bill Ross Trophy i Sundbyberg.

När jag var junior och spelade i Skottland kom det alltid något kanadensiskt lag till vår tävling i Inverness. Det ville jag gärna få till för de nordiska juniorerna. Jag kom i kontakt med Marc Kennedy som arrangerar en stor juniortävling i Alberta med över 70 juniorlag och vi kom överens om ett utbyte.
Det blev verkligen ett fantastiskt samarbete. De lag som fick åka över till Kanada från norden fick uppleva curlingens mecka, bli omhändertagna av Marc Kenendy (OS-guldmedaljör 2010) och träffa massor av juniorcurlare.

Summer Camp: Både fysiska och digitala

2018 var det dags för ytterligare ett steg i utvecklingen, nu i form av NJCT Summer Camp. Målet var att ha riktigt bra träningsläger där alla skulle få träning med hög kvalitet och även möjlighet att verkligen lära känna varandra. 50 deltagare bjöds in till Lillehammer där lägret arrangerades under två somrar.

När pandemin sedan slog till, fanns verkligen behovet av att göra något gemensamt för alla ungdomar som inte längre kunde träffas, träna och tävla som tidigare. Campen blev digital och öppnades upp för ungdomar att delta från hela världen utan kostnad.

De digitala campen blev verkligen hur bra som helst! Det var så många som ställde upp för juniorerna helt gratis och det var extremt hög kvalitet. Lägren innehöll föreläsningar med stjärnor som Kerri Einarson och Marc Kennedy, Matt Hamilton, Anna Hasselborg, Oskar Eriksson och Niklas Edin. Sara McManus och Sofia Mabergs bjöd på crossfit träningspass och varje dag hade juniorerna utmaningar med träning och olika uppdrag som redovisades digitalt. Det var till och med en kille med från Nya Zealand som deltog mitt i natten från sin studentkorridor. Han fick viska och kunde inte slå på sin kamera eftersom det var mörkt och hans kamrater sov i samma rum. Ändå deltog han varje dag.

Allt material finns fortfarande kvar på youtube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för den som vill se och lära.

2019: NJCT Mixed Doubles Curling Championship

NJCT Mixed Doubles Championship startade av precis samma anledning som så mycket annat inom NJCT: James såg en lucka och agerade för att fylla ett behov.

Mixed dubbel var på OS-programmet men det fanns inget för juniorer. Så det var en självklar del av utvecklingen. 2019 var första året och andra gången vi arrangerade var 2022, efter pandemin. Redan första året var det jättebra kvalitet och det märks nu att lagen betraktar detta som ett Junior-VM. Förhoppningsvis kan det bli en katalysator till att WCF skapar ett JVM i Mixed Dubbel. Vi har haft 16 lag. Första året från sju länder och andra året från nio olika länder. Vid sidan av själva tävlandet har arrangemanget bidragit till en enorm upplevelse med månag olika sociala arrangemang för deltagarna.

En sammanfattning

Sammanfattningsvis fick James svara kort på tre frågor om vad han är stoltast över, vad som varit svårast och vad han vill ge för tips till andra som också vill engagera sig och skapa något eget.

Vad jag är stoltast över är en svår fråga för varje del är så häftig. Övergripande är jag stoltast över, att varenda initiativ vi har gjort, har vi gjort med hög kvalitet och med rätt intention i samtliga moment. Vi har lyckats hålla det över tid i alla år. Det har blivit bra eftersom det har funnits ett personligt engagemang och allt är gjort med hjärta för juniorcurling.

Jag är också stolt över den utvecklingen som vi sett hos dem som deltagit. Flera lag som spelat NJCT har sedan etablerat sig bland juniorelit och vi har även äldre curlare som redan tagit medaljer vid stora internationella tävlingar. Hur coolt är det inte, till exempel att Almida de Val som nu har ett OS-brons, en gång har spelat med oss i NJCT? Så egentligen är jag nog allra stoltast över alla deltagare. Att vi berört och få blivit berörda av så många.

Svårast är nog att acceptera och inse att det var dags att lämna touren. För det har varit så kul att ha alla härliga samtal och kreativa stunder där vi har drivit fram något som inte fanns. NJCT är skapat från min idé och det har varit en stor del av mitt liv under nästan tio år. Så att lämna det arbetet är definitivt svårast.

Mitt främsta tips till andra som vill engagera sig i curling och skapa något är att inte vänta på någon annan. Om du har en idé så testa den! Acceptera också att du måste ge mycket av din egen tid. Det tar många timmar och energi men det ger också mycket energi tillbaka.

Som avslutande ord är det också enormt viktigt för James och även för alla nordiska förbund att tacka alla som stöttat touren. Sponsorerna som gjort det möjligt och alla samtal kring touren med partners som hjälpt till att driva utvecklingen för juniorer.

Publicerad: 2023-04-03