Gå till innehåll
Curlinggymnasiet
Curlinggymnasiet

Fanny Sjöberg om Elitkarriären

Efter 14 år på curlingisen, med digra meriter som yngsta vinnare av damernas elitserie, guld vid JVM och vid Universiaden, har Fanny Sjöberg bestämt sig för att sluta med sin elitsatsning på curling.

- Jag är så tacksam att jag har fått göra den här resan och jag skulle verkligen inte göra något annat om jag fått välja igen. Jag är jättenöjd med hur allt har blivit men nu känner jag mig redo för nya saker i livet.

Fanny började curla 2007 efter att ha hejat på pappa Bernt som vann brons vid Paralympics i curling 2006. Det var storebror Axel som började först men endast det var inte nog för att få Fanny motiverad. - Från början tänkte jag inte att jag skulle spela curling. Sen märkte jag vilken gemenskap det var i hallen, och när jag började spela med Isabella och Jennie blev jag fast direkt. Så har det gått framåt sen dess. Vi började på Curlinggymnasiet och då började det ta fart på riktigt. Vi spelade fler och fler tävlingar och fick nya framgångar som att få spela JVM.

2015 blev Fanny och team Panthera det yngsta laget någonsin att vinna damernas elitserie och efter det blev det mer seriöst med spel på damtouren internationellt. De senaste åren har laget klättrat i rankingen och tillhör nu topp 20 i världen.

Har du några särskilda minnen som du värderar extra högt?
- Oj det är många. Det har blivit så otroligt många tävlingar som jag verkligen värdesätter högt och framförallt de internationella tävlingar när jag fått representera Sverige. De har varit allra mest minnesrika.

Hur känns det nu när du har fattat ditt beslut?
- Det är väldigt mycket blandade känslor. Dels är det en lättnad att inte ha samma press på sig och kampen att få ihop vardagen. Curlingen har varit otroligt tidskrävande med 80-115 resdagar per år och samtidigt försöka jobba och hålla 10-12 träningspass i veckan. Samtidigt kommer det såklart också att vara en enorm saknad. Det är så många fina vänner som jag har träffat under de här åren och vi är en del av curlingfamiljen. Den gemenskapen kommer jag sakna allra mest.

Trots att Fanny kommer få mer tid utan en pågående curlingsatsning, kommer hon inte att ligga på latsidan.

- Jag ska göra en massa grejer. Jag har en lång lista med saker som jag har velat göra i många år. Bland annat vill jag börja köra crossfit eller tyngdlyftning. Jag vill genomföra en Svensk klassiker och annan form av träning som jag tycker är väldigt roligt. Framförallt umgås med familj och vänner.

Får vi se dig på banan i framtiden?
- Jo men absolut. Jag har tänkt att om det är något lag på vilken tävling som helst som behöver en reserv, att jag väldigt gärna hoppar in. Jag kommer fortsätta träna lite i hallen för att få träffa alla och så vill jag köra Figur SM och Mixed SM.

Från Svensk Curling vill vi såklart tacka Fanny för all den tid hon lagt ner för att vara en förebild inom vår idrott, både sportsligt och som person!

Vi ser verkligen fram emot att få låna Fanny till framtida ungdomsläger och att fortsätta träffas på isen, även om fokus nu blir mer på det sociala.

Publicerad: 2023-02-21

Postadress

Brunnshusgatan 20, 871 32 Härnösand

Besöksadress

Brunnshusgatan 20, 871 32 Härnösand

Kontakta oss

Tel. 0763466144 Mail: victor.martinsson@harnosand.se