Gå till innehåll
Curlinggymnasiet
Curlinggymnasiet

Johan är Sveriges yngste ordförande

Det var med höga mål om att rekrytera nya medlemmar, arrangera tävlingar och locka fler unga personer att ta sig an curlingens organisatoriska delar som Johan tackade ja till ordförandeposten i Härnösands CK. Föreningen som är en av våra största föreningar. Coronapandemin har såklart satt käppar i hjulen för den praktiska verksamheten, men inte för ambitionerna.

Johan började curla som 11-åring, strax efter Anette Norberg vann sitt andra OS guld. Det var i den gamla hallen i Härnösand.

- Sen byggdes nya hallen som stod färdig säsongen 2012-2013 så då fick vi fina förutsättningar där, plus att jag har haft många bra tränare. I Härnösand har vi tränare från Curlinggymnasiet och de har alltid varit så peppande.

Någon riktig satsning drog jag inte igång förrän jag började just på curlinggymnasiet. Redan andra året på gymnasiet vann vi brons vid Junior-SM, något otippat. Sedan dess har det varit en kamp att lyckas till sig till JVM, men det lyckades aldrig. Men jag gick ju Curlinggymnasiet från 2015-2016 säsongen till jag gick ut 2019. Innan dess hade jag inte funderat så mycket på föreningslivet utan jag var främst intresserad av isteknik (Johan är också en mycket duktig ismakare).

Jag blev intresserad av ismakeri, då jag tyckte att det krävdes andra förhållanden för att ha curling på en hög nivå. Sen fick jag frågan från vår valberedning och Andreas Skoglund om jag kunde vara ordförande. De tyckte det vore roligt att få in yngre personer i styrelsen och det verkade kul så det slutade med att jag tackade ja.

Rollen som ordförande, beskriver han som en riktig resa med mycket att lära.

- Det har varit superkul ända sen dess! Jag har valt att göra det, i allafall under två år. Sedan vet jag inte om jag blir kvar i stan eller om jag ska plugga.

Själva ordförandeskapet beskriver han som en ansvarsroll. Att fördela ut uppgifter och åtaganden samt se till att styrelsen fungerar och att saker blir gjord samt att visa upp curlingen för nybörjare.

-Och så vill jag få så många som möjligt engagerade, dels i att göra saker rent praktiskt men också att få fler att engagera sig i själva curlingen som sport och inte bara att spela för att spela.

Inledningsvis hade tankar om risken att andra skulle döma honom på grund av åldern. Men han beskriver att det inte alls har varit så.

- Det har inte varit en utmaning alls. Jag har snabbt försökt lära mig och jag har fått mycket hjälp. Vår tidigare ordförande, Björn Sidén, har tagit sig mycket tid att visa mig och lära mig vad han har gjort. Sen att göra mitt första styrelsemöte och de grejerna var väldigt nervöst i början så där har jag haft jättebra stöd i styrelsen så det har gått bra med en så pass grön typ på positionen.

Johans fördelar är att han har spelat curling på många olika nivåer inom Svensk Curling och han har bra koll på hur det ser ut.

- Jag är uppdaterad på hur curlingsverige ser ut så det är nog en fördel att jag tävlar också. Det finns nog en fördel att folk ser att man kan vara i min ålder också att göra sånt här. Jag tror inte så många yngre har det intresset av föreningens funktion men förhoppningsvis kan man locka in fler.

Johans mål och ambitioner som ordförande är ambitiösa, samtidigt har han en fullt realistisk bild av dagens situation och vilket arbete som kommer krävas för att nå dit.

- Jag skulle nog vilja ha på sikt en WCT-tävling i Härnösands Curlingklubb och så skulle jag jättegärna se att vi dubblar antalet medlemmar. Vi hade ett mål när vi byggde nya hallen att komma upp i 500 medlemmar. Vi var 230 ett tag och har tyvärr tappat. Det behövs en ny målsättning och jag har en vision att vi ska dubbla antalet medlemmar.

Ytterligare ett mål är att få in så många unga som möjligt som spelar. I och med att klubben har möjligheter i form av ledare från curlinggymnasiet, så finns en stor resurs där för att effektivt kunna engagera just yngre.

- Sen i år har det varit ett svårt år så vi har inte kunnat göra det vi vill vilket är som det är. Vi får göra det bästa vi kan av situationen.

Slutligen, har Johan några råd och tankar till andra ungdomar som skulle vilja engagera sig mer inom sin förening och ta chansen att påverka idrotten från ett organisatoriskt håll.

- Man ska först ta steget att lära känna föreningen. Hur det ser ut, vilka som är med och gör olika saker. Hur fungerar din curlingklubb?

Sen ska man inte vara rädd för att ställa frågor. Det finns ofta en valberedning där man kan undersöka hur det ser ut. Vill man ta ansvar kan man visa framfötterna. Det finns alltid grejer att göra och visar man ett sånt intresse så uppmärksammas det alltid styrelsen och ansvariga. Det märks när folk gör grejer!

Publicerad: 2023-02-21

Postadress

Brunnshusgatan 20, 871 32 Härnösand

Besöksadress

Brunnshusgatan 20, 871 32 Härnösand

Kontakta oss

Tel. 0763466144 Mail: victor.martinsson@harnosand.se