Hoppa till sidans innehåll

Hur ett gäng skolgrabbar lade grunden för Junior-SM


Wargen_friluftsdagen

Omkring 250 gymnasister spelade curling på Björkbackabanorna i Östersund vintern 1965 och det var grunden till att bilda ungdomsklubben Wargen på hösten samma år. Foto: © SCF Arkiv

Det här är historien om ett gäng skolgrabbar i Östersund som bildade egen klubb, arrangerade en riksomfattande juniortävling och såg till att Svenska Curlingförbundet till slut beslutade om att införa ett officiellt junior-SM. 

Utdrag ur SCF:s Jubileumsbok 1916-2016

Det började med en idrottsdag i januari 1965 med Öhal, Östersunds högre allmänna läroverk.
Omkring 250 gymnasister fick pröva på att spela curling. Idrottsdagen inleddes i skolans aula med liteteori och filmvisning. Fortsatte sedan med instruktion och spel på Björkbackas 12 curlingbanor. Instruktörer var dels skolkamrater som redan var curlare dels vuxna medlemmar i de olika curlingklubbarna. Stor succé och bilder och text dagen därpå i Östersunds-Posten och Länstidningen. 

De då sju aktiva klubbarna i Östersund togs lite på sängen av det stora ungdomsintresset och det fanns ingen plan för hur man skulle ta hand om ungdomarna. Men till hösten hade dels läroverket ändrat namn till Wargentinsskolan, dels artikelförfattaren valts till ordförande i Wargentinsskolans Idrottsförening. I den egenskapen blev han en kväll uppringd av Alf Berger, ordförande i Östersunds CK och nybliven styrelseledamot i Svenska Curlingförbundet. Alf ville att vi skulle bilda en curlingsektion i Wargentinsskolans IF och anmäla den som aktiv klubb i Svenska Curlingförbundet. ÖCK skulle ställa upp med lediga banor och låna ut stenar.  

Sagt och gjort, jag samlade ihop några av mina curlingkompisar och bjöd in till möte den 18 november. Vi fick ihop drygt 20 grabbar som ville vara med, bildade en interimsstyrelse och beslutade att anmäla oss till SCF. Men vi hade också ambitioner att inte bara ha elever på skolan utanvälkomnade även ungdomar från andra skolor och ungdomar som börjat jobba. Men då kunde vi inte heta Wargentinsskolans IF:s CS. Alltför krångligt. En klasskamrat, Per-Henrik Bergek, kom med ett glimrande förslag, Curlingklubben Wargen. Alltså Wargen med ”dubbelve”, syftande på Pehr Wargentin, jämtlandsfödd vetenskapsman som var den svenska statistikens fader. Vi skickade in ansökan om inträde i Svenska Curlingförbundet och antogs vid SCF:s styrelsemöte den 7 december 1965. Nitton aktiva juniorer registrerades. Men vi var totalt 35 medlemmar första säsongen men övriga valde att stå kvar som aktiva för sina moderklubbar Östersunds CK, Frösö CK och CK Oden. 

Nu ville vi få igång tävlandet och redan till jullovet arrangerade vi klubbmästerskap med sju lag i enkelserie.  Men vi ville också tävla mot juniorer från andra distrikt och därför beslutade vi att arrangera ett ”Inofficiellt junior-SM” på Frösöns curlingbanor helgen 19-20 februari 1966. 

Inbjudan gick ut till alla klubbar med juniorer och snabbt kom anmälningar från klubbarna Sundbyberg, Sundsvall, Stallmästaregården i Stockholm, Karlstad samt jämtlandsklubbarna Östersund, Frösö, Castor och Oden samt Wirgo i Strömsund. CK Wargen mönstrade fyra lag i tävlingen som omfattade 15 lag. Inkvartering i curlarfamiljer ordnades till de långväga gäster som önskade det. Slutsegrare blev Sundsvalls lag Kjell Hamberg som slog Östersunds lag Lars Wallin i finalen. 

Tävlingen gav mersmak och nu ville vi ha ett officiellt junior-SM. Artikelförfattaren hade tidigare vid personligt samtal med SCF:s ordförande Per Ödlund i mars 1965 och med brev till styrelseledamoten Lennart Hemmingson, Karlstad förgäves försökt få SCF:s styrelse att besluta om ett officiellt JSM. Så därför gick vi direkt på årsmötet hösten 1966 med en officiell motion från CK Wargen. Den bifölls av årsmötet och Karlstad tog på sig att arrangera det första officiella svenska juniormästerskapet.  

Vi satsade självfallet på att vara med i Karlstad men vi fick i säsongsupptakten 1966-67 ett stort problem. Var skulle vi kunna träna? Östersunds CK ville inte längre husera CK Wargens spelare på sina banor. Vår kassör Ale Eklund hade dock sina curlingrötter i SJ Sports curlingsektion som hade egna banor vid Östersunds bryggeri. Där skulle vi få spela på lediga tider men vi måste skaffa stenar själva. 

Vi bestämde då att göra något unikt för jämtländsk curling. Vi ville köpa ett färdigt matchset nya stenar för en bana. Nya stenar kostade då 500 kr per par. Vi behövde alltså få in 4 000 kr. Vi lyckades förhandla fram två års avbetalning med Svenska Curlingförbundets kansli mot att två av våra fäder skrev på en borgensförbindelse. Men 2 000 kr måste fram för att få hem stenarna till Östersund. Hur finansiera det när vi var skolgrabbar allihop?  

Jo, vi gör en tidning och säljer annonser. Ale kände Ulf Nordendahl som var duktig tecknare.
Han gjorde roliga teckningar med curlingmotiv, helt profilerade mot företag i Östersund som ägdes av curlare. Vi kallade tidningen Curl-Ung och kompletterade annonserna med artiklar och statistik på SM- och DM-vinnare. Jag skrev en ledarartikel med budskapet: Curlingen för dyr! Inför separata matchset! 

På den tiden fanns ca 300 curlare och 20 curlingbanor i östersundsområdet. Med spel på alla banor var 160 curlare igång med egna stenar. Samtidigt låg 140 par curlingstenar oanvända och om varje par kostade 500 kr skulle alltså idrottsredskap för 70 000 kr ligga outnyttjat varje spelpass. 70 000, det var stora pengar på 60-talet. Vi tog en dryg hundralapp per annons och vi hade inga problem att få de curlande företagarna att betala sin annons. Vi tog sedan 2 kr per tidning som vi sålde till gruppen på uppåt 300 curlare. Så vifick ihop de båda tusenlapparna till curlingförbundet. 

Vi fick våra beställda stenar, tränade regelbundet på SJ:s curlingbanor och blev så pass bra att vi med två lag vid JSM i Karlstad 1967 placerade oss på tredje respektive sjätte plats bland 16 lag. Vi hade också ett lag med vid JSM i Stocksund 1968 som dock blev oplacerat. Det blev den sista aktiva vintern för CK Wargen. Medlemmarna tog studenten 1967 och 1968 och spreds sedan för vinden till militärtjänst, studier och arbeten på annat håll. Vi begärde utträde ur SCF säsongen 1968-69. Curlingalliansen i Östersund löste in både stenar och vår skuld till Svenska Curlingförbundet så vi kunde lägga ned klubben skuldfri men med trevliga minnen. 

Det var några roliga år med Wargen och vi kände att vi hade betytt något för positiv utveckling av svensk ungdomscurling.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:39 Skribent: Håkan Sundström

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


 

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 086833015
E-post: This is a mailto link

Se all info