Hem / MIXED DUBBEL

MIXED DUBBEL

1DX_7189

Vad är mixed dubbel?

Mixed dubbel är en offensiv form av curling som går mycket ut på stenpositionering, fyrfotsspel och vinklar. Det är även en social och rolig form som endast kräver två spelare i varje lag. Grenen gör premiär på OS-programmet 2018.

Regler

Mixed dubbel spelas av två spelare. En man och en kvinna i varje lag. Båda lagen har sex stenar, varav en för varje lag är förplacerad i starten av varje omgång. Laget med sista sten inleder med en sten i bakkanten av fyrfot, laget utan sista sten inleder med en centerguard. När Power Play används, flyttas de förplacerade stenarna ut till corner-guard och sten bakom den, enligt internationella regler. 

De två positionerna i mixed dubbel är att antingen spela sten ett och fem, eller de tre stenarna i mitten. Spelarna får byta positioner mellan omgångarna. Båda spelarna får sopa.

Viktiga regler att minnas är att första utslagningen får ske med fjärde spelstenen i varje omgång. Egna stenar får inte heller slås ut innan det. Skulle ett lag nolla en omgång, går fördelen av sista sten över till motståndarlaget.

Ny OS-gren med nya utmaningar, 
nya möjligheter och nya regler

I juni röstades mixed dubbel in i OS-programmet och kommer göra premiär på OS i Pyeong Chang 2018. Totalt 8 länder kommer få spela OS i mixed dubbel. Sydkorea har en given plats värdland. Övriga länder kvalificerar sig via VM 2016 och VM 2017.

Vid internationella förbundets kongress i september, röstades nya regler fram för mixed dubbel. 
Spelstenen som tidigare legat precis bakom mittpunkten, kommer nu att flyttas så att den är i linje med bakre fyrfotens bakre linje. Stenen kommer fortfarande att ligga mitt på centerlinan. 

Den andra stora förändringen är att “Power Play” införs. Detta innebär att varje lag vid ett tillfälle per match, då de har sista sten, får använda sig av Power Play. Det som händer då är att stenen i bo flyttas ut i sidled mellan åttfots- och tolvfotscirkeln. I höjd ligger stenen med bakre sidan mot teelinjen. 

Garden läggs som en sidogard i direkt linje från hack till stenen i bo, som då blir helgömd. Laget med sista sten väljer vilken sida de vill flytta spelet till. Power Play får inte användas i skiljeomgångar. 

placement powerplay

Ytterligare en ny regel är att skippern inte längre behöver stå vid sin sida av hogglinjen. Laget kan nu välja att ha en sopare istället för skip.
 

Sammandrag från VM-finalen 2015 där det svenska laget med Camilla Johansson och Per Noreen vann VM-silver.

Taktiska tips till dig som vill bli en bättre mixed-dubbelspelare

  • Håll det enkelt! Utan soparna som vi ser i vanlig curling är spelprocenten ofta lägre i mixed dubbel. Lagen vinner väldigt ofta på att välja de enklare slagen.

  • Första stenen är viktig. Främre fyrfoten är toppen. Främre åttfot helt okej och tolvfot om ni lämnar den helöppen. Då har ni en möjlighet att knacka eller skjuta ner den senare. Varning för att gå i guard eller dra långt!

  • Skapa plats när ni har sista sten. Om motståndaren missar första stenen har ni en riktig möjlighet. Nyttja den! Topp åttfot kan vara det perfekta läget. Det är frestande att göra frysningen själv. Var då beredda på att en frysning tillbaka kommer göra det väldigt trångt. Skapa plats för att ta många poäng.

  • Ytterligare ett exempel på att skapa plats är när motståndaren gör den perfekta frysningen först. Att knacka isär, snarare än att frysa är väldigt bra. Då får ni direkt loss den frysta stenen och har två sten i spel.

  • Leder ni? Ta bort eller skjut ner guarden för att behålla kontrollen. Det är lätt att fastna i tanken att mixed-dubbel är dragspel. Håll ändå koll på poängtavlan.

  • I trubbel i en omgång? Rensa tidigt. Det finns inte så många chanser att ta sig ur trubbel i mixed dubbel. Många försöker frysa sig ur tuffa lägen och det kan vara jättebra. Det kan också innebära en tappad fyra eller femma, alternativt ett par stulna poäng till motståndaren. Kom ihåg att det är okej att släppa två poäng i denna disciplin eftersom det är enklare att ta tillbaks dem än i vanlig curling.

  • Träning innan? Testa spåren från center och ut också. När det inte är Power Play koncenterars spelet ofta in mot mot centerlinan. När det då händer att någon tickar en guard och ni vill spela inifrån och ut är det viktigt att veta var ni ska sätta kvasten. Ta chansen att ta reda på hur det curlar.