Hem / TÄVLA ARKIV / Elitserien Damer 2012-2013 / Elitserien Damer Tävlingsbestämmelser

Elitserien Damer Tävlingsbestämmelser

5.5 Elitserien damer
(utdrag ur SCF:s Tävlingsbestämmelser)

> Klicka här för att läsa regler och alla SCF:s tävlingsbestämmelser

 

5.5.1 Deltagarkrav

Varje elitserieplats innehas av respektive klubb. Det är klubben som ansvarar för platsen och ser till att den representeras av fyra aktiva kvinnliga spelare ur den egna klubben.

 

5.5.2 Spelform

Dubbelserie med 8 lag som möts i två seriesammandragningar. Efter den andra sammandragningen följer ett slutspel till vilket de fyra främsta lagen avancerar. Slutspel spelas i form av det s.k. page-systemet. Ettan och tvåan möts och segrande lag går direkt till final. Förlorande lag möter sedan segraren i matchen mellan 3:an och 4:an om den andra finalplatsen. Page-systemet förutsätter poängskillnad mellan lagen. Om flera lag är lika för placeringarna 1-2 respektive 3-4 tillgrips särspel. Vid fyra lag lika för placeringarna 1-4 spelas rakt slutspel (semifinal, final och match om 3:e pris).

 

5.5.3 Träning före match

Före varje match tillåts varje lag att träna på den bana där matchen ska spelas. Varje lag har rätt till 8 minuters träning. Det lag som står först i programmet tränar först. I slutspelsmatcher tränar det lag som har fördelen av sista sten i första omgången först. Isansvarig bedömer efter att båda lagen tränat om banan behöver pebblas om. Om inte ska banan bara rengöras innan spel.

 

5.5.4 Teedragning om sista sten

I Elitserien tillämpas teedragning enligt avståndsmetoden i kapitel 7.2. Lagen spelar sina stenar i samband med avslutningen av träningen före match.

 

5.5.5 Spel på tid

I Elitserien kan matcher komma att spelas på tid (enligt kapitel 13.2). Lagen meddelas då innan match att så kommer att ske. 

 

5.5.6 Rätt till sista sten

I slutspelet får lag som poängmässigt placerats bättre i grundserien rätt till sista sten i första omgången av första semifinalen och kvartsfinalen. Förlorande lag mellan serieettan och serietvåan (första semifinalen) har rätt till sista sten i andra semifinalen medan vinnaren har rätt till sista sten i finalen. I grundserien avgörs fördelen av sista sten i enlighet med kapitel 5.5.4

 

5.5.7 Nedflyttning

De sex bäst placerade lagen är klara för spel i nästa års Elitserie. Det sämst placerade laget degraderas ur Elitserien och ersätts av segrande laget i Division I Damer. Laget på 7:e plats får spela kval mot laget på 2:a plats i Division I damer om en plats till elitserien. Segrande lag i detta kval riskerar dock att degraderas till div I om något icke elitserielag når minst final i SM. Klubb kan dock inte via SM tillföras plats i elitserien om den i SM använder en eller flera spelare ur lag som deltagit i Elitserien under samma säsong och fortfarande tillhör elitserien.

 

5.5.8 Vakans

Om vakans uppstår p.g.a. att något lag drar sig ur serien skall i första hand lagets klubb fylla platsen. Om klubben avstår platsen skall den fyllas med det lag/klubb som förlorade kvalet till elitserien. Om ytterligare vakans uppstår skall den fyllas med det lag/klubb som placerade sig bäst av de nedflyttade lagen/klubbarna.

 

5.5.9 Antal omgångar

10 + ev. skiljeomgångar i samtliga matcher i grundserien, slutspel och i särspel om slutspel vid endast ett särspelspass. Vid särspel om slutspel med två spelpass spelas matcher i 8 omgångar och vid tre spelpass matcher i 6 omgångar. I särspel om nedflyttning gäller att matcher spelas i 10 omgångar vid ett eller två spelpass. Vid särspel om nedflyttning med tre spelpass spelas matcher i 8 omgångar. Om särspelet förläggs till annan tid och plats spelas matcherna i 10 omgångar.

 

5.5.10 Rangordning särspel

Om två eller flera lag stannar på samma poäng i serien och placeringen gäller avancemang till slutspel eller risk för nedflyttning tillgrips särspel.

Rangordning inför särspel sker genom

1) vinst i inbördes möte(n)

2) lägsta genomsnittliga längd för dragning till tee enligt kapitel 7.2 punkt e.

 

För övrig rangordning av platserna 1-2, 3-4, samt 5-6 tillgrips 

1) högsta poäng i serien

2) vinst i inbördes möte(n)

3) lägsta genomsnittliga längd för dragning till tee enligt kapitel 7.2 punkt e.