Hoppa till sidans innehåll

TESTA CURLING DU OCKSÅ!


Här hittar du mer information om curling och våra enkla reglerOm du blivit intresserad och själv vill testa curling kan du ta kontakt med curlingklubben på orten där du bor. I Sverige finns 36 curlinghallar och 60 curlingklubbar. Kolla in vår sida med våra klubbar och kontaktuppgifter.

Har du svårt att hitta en klubb nära dig?
Kontakta Svenska Curlingförbundet


I Sverige finns 36 curlinghallar och 62 curlingklubbar. Från Gällivare i norr till Malmö i söder.

Curling utmanar

Curling är en lagsport som spelas på is. En sport som förvandlar och trollbinder både åskådare och utövare. En sport som passar alla, ung som gammal, kompisgänget eller familjen och som ger dig motion samtidigt som den utmanar ditt intellekt.

I curling är du som individ är oerhört viktig – men aldrig ensam.

I en curlingmatch är inget slag det andra likt. Ingen situation är exakt likadan som en tidigare. Därför ställs du alltid inför nya uppgifter och det finns alltid något att öva på.

Du kan alltid vässa sitt finlir med millimeterprecision. Du kan alltid öka sin sopfrekvens. Du kan alltid bli bättre på att kommunicera. 

Samarbetet i laget och kommunikationen mellan lagkamraterna är lika viktig som varje spelares teknik och individuella skicklighet.

Curlingmatchen och curlinglaget

Curling går ut på att lagen försöker få sina egna stenar närmare boets mittpunkt ”tee” än motståndarnas bästa sten. Antingen genom att placera sina egna stenar bättre än motståndarnas eller genom att slå bort deras bästa stenar. 

Ett curlinglag* består av fyra spelare och varje lagmedlem spelar två stenar omväxlande med motståndarlaget. Spelarna i laget kallas etta, tvåa, trea och fyra. En av dessa, oftast fyran, är lagkapten (skip), som leder laget och bestämmer hur slagen ska utföras. 

En dirigerar, en spelar stenen och de två övriga sopar vid behov. En i laget är vice-kapten och dirigerar spelet när kaptenen spelar sina stenar.

Situationerna växlar och ingen match är en annan lik. I varje omgång spelar man om 8 poäng. En match går normalt i 8-10 omgångar och tar 2-2,5 timme.

Så man spelar om över 60 poäng, trots det slutar matcher sällan tvåsiffrigt. Men möjligheten finns, och hoppet lever alltid in i det sista. 

Stämningen i en match svänger från att vara ett öronbedövande liv när två sopare med maxpuls ger järnet för att sopa fram en sten under intensivt skrikande från kaptenen, till en total tystnad innan en avgörande dragning mitt i boet.

* Den vanligaste spelformen i curling är lagspel med fyra  spelare i varje lag. Men man tävlar även i mixed dubbel  och i en individuell spelform som kallas figur.

Poängberäkningen

När omgången är färdigspelad får ett av lagen poäng för varje sten som ligger i eller berör boet och som ligger närmare mittpunkten än motståndarnas bästa sten.

Det kan bli maximalt 8-0 i en omgång. 

poang_550pxl

Gult ligger närmast mittpunkten (tee) och får 1 poäng trots att blått har fler stenar i boet.

Curlingbanan

banan_550pxl

Banan är ca 45 meter lång och 5 meter bred. I varje ända finns en måltavla i isen (boet), med en mittpunkt som kallas tee.

Från ett fotstöd, hack, vid ena sidan spelas stenarna över banan mot boet på motsatta sidan.

För att stenen skall vara med i spelet måste den stanna mellan hogglinjen och boets bakkantslinje.

Curlingstenen

De flesta curlingstenar som används i modern curling har tillverkats av granit från den lilla skotska ön Ailsa Craig. Berggrunden på Ailsa Craig består huvudsakligen av två olika ovanliga sorters granit – "Blue Hone Granite" och "Ailsa Craig Common Green".

Båda är optimala för att tillverka curlingstenar och Ailsa Craig är en av endast två platser där man utvinner granit till tävlingsstenar.

Den förstnämnda graniten används till underdelen av stenen, den som är i kontakt med isen. "Blue Hone Granite" är mer resistens mot att suga upp fukt från isen, vilket gör att denna graniten är mindre drabbad av sprickbildning (genom frostsprängning) än annan granit.

Resten av tävlingsstenen tillverkas av "Common Green"-graniten, som ger den rätta studsen vid kontakt med andra curlingstenar under spelets gång. 

Vid olympiska vinterspelen 2018 var alla tävlingsstenarna tillverkade av granit från Ailsa Craig

Curlen

En curlingsten som spelas korrekt, roterar kring sin egen axel och gör en bågformad linje över banan mot målet. Kaptenens kommando bestämmer om stenen skall spelas medurs (inhand) eller moturs (outhand). Kaptenen visar med utsträckt arm vilken rotation stenen skall ha.

curlen_550pxl

Kaptenens sop utgör spelarens riktmärke. Löst slagna stenar ger i regel mer curl. Hårt spelade stenar går rakare.

Sopningen viktig

Alla spelare i laget har en curlingsop och man sopar framför stenen för att den skall glida längre och rakare. Hård sopning kan förlänga stenens längd med 2-4 meter. Dessutom försenas curlen och stenen får en rakare bana.

Effektiv sopning är en mycket avgörande faktor i curling och hård sopning är fysiskt ansträngande. Under en match rör man sig fram och tillbaka över banan i ca 5 km varav omkring 2 km sopande.

När man i tävlingar spelar 2-3 matcher varje dag under 2-5 dagar så förstår man att man behöver bra kondition för att lyckas i curling. 

Enkel utrustning

Man behöver ingen dyr och exklusiv utrustning för att spela curling. Sop och curlingskor (med glid- och greppsula) finns oftast att låna hos curlingklubben, för dig som vill testa eller börjar spela som nybörjare.

Så småningom brukar man skaffa sig en egen sop, curlingskor och kläder som är anpassade för curling.

Anrik och gammal

Curling är en urgammal sport. Den härstammar från 1500-talets Skottland och det finns än idag existerande klubbar, som bildades på 1700-talet. Till Sverige kom curlingen 1846 och Svenska Curlingför­bundet bildades 1916.

Curling spelas idag i ett 60-tal länder och är som störst i Kanada med omkring en miljon aktiva spelare. Skottland, USA och Schweiz är också stora curlingländer. 
I Sverige spelas curling i ca 60 klubbar från Malmö i söder till Boden i norr.

OS-sport i världsklass

Få idrottsstunder är så spännande att titta på som bra curlingmatcher. Som åskådare är det som om du är med på isen. Curling är en officiell olympisk idrott sedan Nagano 1998 där lag Gustafson också tog Sveriges första OS-medalj i curling. En bronsmedalj som sedan har följts av:

  • Turin 2006: OS-guld lag Norberg
  • Vancouver 2010: OS-guld lag Norberg
  • Sotji 2014: OS-silver, lag Sigfridsson. OS-brons, lag Edin
  • Pyeongchang 2018: OS-guld, lag Hasselborg. OS-silver, lag Edin

Svensk curling har även haft stora framgångar i Europa- och Världsmästerskap vilket gör att Sverige, som curlingnation, rankas mycket högt.

Lär dig mer om curlingstenen

Lär dig mer om spelarnas positioner i curlinglaget (Källa: World Curling TV)

Lär dig mer om sopning (Källa: World Curling TV)

Curling för alla – testa du också!

Svensk curling välkomnar alla till en öppen och modern idrott som präglas av glädje, gemenskap, sportmannaskap och nyfikenhet.

Vår värdegrund innebär att hjälpa varandra. Det är en grundpelare i att utvecklas och ha kul inom curling. 

Man kan börja vid 8-årsåldern och sedan spela livet ut. 

I vår sport finns SM-tävlingar från Yngre Juniorer upp till Veteraner.

Den största delen av curlingverksamheten i Sverige organiseras av våra klubbar. De flesta av landets klubbar har en årsavgift på 200-700 kr för att spela i genomsnitt ett par kvällar i veckan.

Våra klubbar omfattar alla kategorier av aktiva, från unga juniorer över elitspelare i 20-50-årsåldern och upp till motionärer i hög ålder.

Många klubbar har företagscurling, korpserier och andra aktiviteter som syftar till att bredda sporten utanför den egna klubben.

Uppdaterad: 06 FEB 2018 22:12

Följ oss i sociala medier

  


Partners till
Svensk Curling


 

 

Postadress:
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

Kontakt:
Tel: 086833015
E-post: This is a mailto link

Se all info