Gå till innehåll
Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet

Publika förslag

 

Förslag från

Förslag:

Svar:

Johan Nygren

Förslag har inkommit till SCF om uppdatering av beräkning till Stora Curlares märke. Dels med de nya mästerskapen som har tillkommit sedan mallen senast uppdaterades, och dels med rullstolscurlingen som tidigare inte har varit inkluderad.

SCF:s styrelse tar belut 21 januari 2025 att uppdatera mallen. Den nya finns att ladda ner från den här sidan >>

 

Hans Nyman

Hej i förbundet, ett förslag; redovisa gärna på hemsidan, vilka som ingår i
landslagsorganisationen, respektive utsedd referensgrupp (jag kan ha missat att informationen finns att tillgå redan på hemsidan!?)

Svar från GS: Landslagsorganisationen består av berörd förbundskapten(er), GS och Sportchef.

Utsedd referensgrupp kan variera och har bara behövt användas om det uppstår oklarheter, så det är inte en referensgrupp som är permanent. Det kan vara delar av styrelsen eller bollas i ett utskott. Exempelvis skulle det ju vara utmärkt att till nästa Universiad ha en referensgrupp.

Hans Nyman





Universiaden, när en person anmäler intresse att delta i denna, bör hon/han bli uppdaterad om hur ställningstaganden/beslut framskrider. Vidare vore det lämpligt att försöka förklara vad som ligger till grund för ev. kval alt. uttagning. Begrundandet till icke deltagande i Mixed-Dubbel tävlingen bör också tydligt förmedlas till dessa intressenter.

 

En komplettering kring Universiaden från Hans

Det vore bra om vi resonerade tillsammans om syftet med att skicka spelare till Universiaden.
Handlar det enbart om att stötta utvecklingslag?

Jag personligen ser det som en möjlighet att "förlänga" juniorspelet ett par år och på så sätt
behålla fler individer inom sporten, när de vuxit ur den formella junioråldern.

GS sammanfattar svar efter flera samtal och digitala möten:

 

Alla spelare som involverades i uttagningen till Universiaden och inte blev uttagna blev inbjudna till ett digitalt möte då de i ett brev till förbundet hade många frågeställningar att lyfta. Från SCF deltog Doris Högne Rydheim, Maria Prytz och Fredrik Lindberg i det digitala mötet med spelarna. SCF förklarade varför processen tagit så lång tid, bland annat pga svårighet att få ihop budgeten med så många mästerskap. I styrelsen diskuterades frågan många gånger: både huruvida vi skulle ha deltagande lag alls och även om vi skulle delta både med lag och MD. Beslut drog ut på tiden. I slutändan landade diskussionen på att bland de som skickat in intresseanmälningar så var två av lagen utvecklingslag och styrelsen valde att dessa lag/spelare skulle få spela lagtävlingarna i Universiaden.

 

Lärdomen och det SCF tar till sig och vill förbättra efter mötet med de som skickat in intressseanmälningar är:

  • Vara mer transparenta och öppna med de utmaningar som finns och hur processen ligger till.
  • Kommunicera mer och oftare med de som skickat in intressanmälningar
  • Om det finns möjlighet att delta i Universiaden fler gånger kan det vara aktuellt att återgå till kval som uttagning så att alla känner att de har chansen.
  • Till nästa gång behöver hela processen om universiaden startas tidigare och bli tydligare och bättre kommunicerad.

Efter detta möte hade SCF (GS och sportchef) även ett digitalt möte med ytterligare en person som skickat in intresse för mixed dubbel-delen av Universiaden och Hans Nyman som skickat in sina tankar om Universiaden, med liknande diskussioner som det första mötet.

Hans Nyman

Utvecklingsstöd junior, förfarandet kring beslut om tilldelande av detta stöd bör förtydligas, så att alla juniorer har möjlighet att söka detsamma. ( detta speciellt om inget lag är berättigade till stödet enligt statuterna)

Svar från tjänsteman: Enligt skrivelserna som gällde för att kvalificera sig för säsongens stöd:

Lag som splittras:

  • Ett lag som har vunnit stödet och som uppfyller kriterierna kommer alltid att få behålla sitt stöd.
  • Ett lag som kvalificerar sig för stödet, men har färre än tre spelare kvar, anses som splittrat.
  • Om det tredje rankade laget är inom fem poäng från det lag som splittras, kommer det tredje rankande laget att få stödet. Om det tredje rankade laget är sex eller fler poäng ifrån det lag som splittras, kommer juniororganisationen att göra en bedömning av vilket lag som får stödet.
  • Lag som splittras och bildar nya sammansättningar kan skicka in en ansökningsblankett som fås av SCF.
  • Laget ska meddela sin nya uppställning och skicka in blanketten till SCF innan den 1:a juni 2024.

Spelarna fick möjlighet att skicka in sina framtida planer. Det var endast en person som gjorde det och av dem så bedömde vi att laget som var ihopsatt där en person kom tvåa på JSM och även spelade YOG, samt att en person deltog vid B-JVM, var kvalificerade för stödet.


Inför säsongen som kommer har vi skrivit om formuleringarna såhär:

Lag som splittras

Lag erhåller fortsatt stöd om tre spelare som varit med och kvalificerat sig för stödet är kvar i laget. I annat fall, beslutar SCF hur pengarna ska användas i juniorcurling kommande säsong.

Hans Nyman

SM-tävlingar, vid deltagande i SM för lag som ej är klubb-bundna, bör ett enhetligt beslut fattas huruvida laget formellt representerar en förening eller ej.

Svar från en tjänsteman: Har igen om vad som gäller och att han måste registrera de som ska spela för x-klubben, annars får de inte delta.

Svar från en annan tjänsteman:

Ska han bara vara reserv vid ett tillfälle kan han ha en motionslicens. Ska han representera x-klubben, så ska han vara medlem i x-klubben. Om han sen väljer att vara medlen i Y-klubben också för att träna där så lägger vi oss inte i det.

För vår del är det inte viktigt vilken förening licensen är knuten till. x-klubben är ju mer logiskt i det här fallet, men det verkade som han ville ha en licens för y-klubben och det gör han som han vill.